Нијемци, Срби и Французи расплакали домаћине овог љета!

Ово лето ће се памтити по катастрофи Бразила на Мундијалу, дебаклу Мађару у ватерполу и сензационалној елиминацији Шпаније у четвртфиналу Мундобаксета.

Остали спортови 12.09.2014 | 09:30
Нијемци, Срби и Французи расплакали домаћине овог љета!

Све је било спремно за три велике журке. Домаћини су уложили све силе и напоре да направе незаборавне феште пред својом публиком, а онда су се појавили “лоши момци” из Немачке, Србије и Француске и “бацили бомбе” на унапред припремљена славља.

Лето у репрезентативном спорту ће се памтити по три велика догађаја на којима су фаворизовани домаћини уместо планираних славља лили сузе и гутали кнедле.

Све је почело на Мундијалу у Бразилу. Земљу је захватила општа национална фудбалска хистерија да се исправи грешка стара 64 године када је Уругвај пред 200.000 направио Мараканасо и однео титулу првака света Бразилцима испред носа. Сјајни резултати у припремама, идолизација Нејмара и повратак Сколарија на клупи су Бразилцима помутили свест. Мислили су да су недодирљиви и направили су рачуницу да је све осим освајања титуле равно катастрофи. Некако су на силу успевали да прескачу препреку по препреку до полуфинала, али им се тамо катастрофа и десила. Онаква какву нису могли ни да замисле! Немачка је са антологијских 7:1 нанела најтежи пораз Бразилу у историји и окончала сан нације од двеста милиона људи.

Мундијал је завршен, убрзо је у Мађарској почео још један велики спортски догађај. Велики макар за европске оквире. Европско првенство у ватерполу. Ватерполо сила Мађари су после 13 година добили прилику да организују првенство на свом терену и спремили су освету за оно финале одиграно 2001. године такође у Будимпешти када су им Југословени очитали лекцију. Газили су Мађари све пред собом до финала где их је сачекала Србија. На фамозном Маргет Сигету је све било спремно за фешту, али су српски Делфини режирали једну од најбољих ватерполо представа у историји овог спорта и поптуно понизили Мађаре.

Поразе Бразила и Мађарске већина није очекивала, али то је ништа у односу на очекивања од Шпанаца уочи Мундобаскета на њиховом терену. Финале са Американцима се подразумевало. Чак је направљен и такав систем такмичења. Једна велика генерација је требало да одигра највећи меч у каријерама, а Пау Гасол, Наваро, Калдерон, Рејес и компанија да се опросте у краљевском стилу. Шпанци су немилосрдно газили ривале, често и уз непотребан ветар у леђа од стране судија, лагано су изборили четвртфинале где их је чекао европски првак Француска. Међутим, првак без својих највећих узданица Паркера и Ное. Галски петлови су били унапред отписани, али су веровали у себе, изборили се са свим притисцима. Нису им ништа могли ни шпански тим снова, ни агилни судија Ламоника. Режирали су треће спортско чудо овог лета , па су потоци суза после Бело Оризонтеа и Будимпеште почели да теку и у Мадриду…

Французи су направили можда и највеће изненађење лета и заједно са Немцима и Србима постали партибрејкери на три унапред заказане журке. Додајмо овим подвизима и неодбрањену Марејеву титулу на Вимблдону, па можемо да закључимо да је ово било шокантно лето за велике домаће наде у свету сорта.

Видећемо како ће проћи и Пољаци у одбојци који су такође упали у општу хистерију, пошто су пред 62.000 људи на стадиону декласирали Србији на старту СП у одбојци и послали поруку да нико не може да их заустави.

Коментари / 0

Оставите коментар