Nijemci, Srbi i Francuzi rasplakali domaćine ovog ljeta!

Ovo leto će se pamtiti po katastrofi Brazila na Mundijalu, debaklu Mađaru u vaterpolu i senzacionalnoj eliminaciji Španije u četvrtfinalu Mundobakseta.

Ostali sportovi 12.09.2014 | 09:30
Nijemci, Srbi i Francuzi rasplakali domaćine ovog ljeta!

Sve je bilo spremno za tri velike žurke. Domaćini su uložili sve sile i napore da naprave nezaboravne fešte pred svojom publikom, a onda su se pojavili “loši momci” iz Nemačke, Srbije i Francuske i “bacili bombe” na unapred pripremljena slavlja.

Leto u reprezentativnom sportu će se pamtiti po tri velika događaja na kojima su favorizovani domaćini umesto planiranih slavlja lili suze i gutali knedle.

Sve je počelo na Mundijalu u Brazilu. Zemlju je zahvatila opšta nacionalna fudbalska histerija da se ispravi greška stara 64 godine kada je Urugvaj pred 200.000 napravio Marakanaso i odneo titulu prvaka sveta Brazilcima ispred nosa. Sjajni rezultati u pripremama, idolizacija Nejmara i povratak Skolarija na klupi su Brazilcima pomutili svest. Mislili su da su nedodirljivi i napravili su računicu da je sve osim osvajanja titule ravno katastrofi. Nekako su na silu uspevali da preskaču prepreku po prepreku do polufinala, ali im se tamo katastrofa i desila. Onakva kakvu nisu mogli ni da zamisle! Nemačka je sa antologijskih 7:1 nanela najteži poraz Brazilu u istoriji i okončala san nacije od dvesta miliona ljudi.

Mundijal je završen, ubrzo je u Mađarskoj počeo još jedan veliki sportski događaj. Veliki makar za evropske okvire. Evropsko prvenstvo u vaterpolu. Vaterpolo sila Mađari su posle 13 godina dobili priliku da organizuju prvenstvo na svom terenu i spremili su osvetu za ono finale odigrano 2001. godine takođe u Budimpešti kada su im Jugosloveni očitali lekciju. Gazili su Mađari sve pred sobom do finala gde ih je sačekala Srbija. Na famoznom Marget Sigetu je sve bilo spremno za feštu, ali su srpski Delfini režirali jednu od najboljih vaterpolo predstava u istoriji ovog sporta i poptuno ponizili Mađare.

Poraze Brazila i Mađarske većina nije očekivala, ali to je ništa u odnosu na očekivanja od Španaca uoči Mundobasketa na njihovom terenu. Finale sa Amerikancima se podrazumevalo. Čak je napravljen i takav sistem takmičenja. Jedna velika generacija je trebalo da odigra najveći meč u karijerama, a Pau Gasol, Navaro, Kalderon, Rejes i kompanija da se oproste u kraljevskom stilu. Španci su nemilosrdno gazili rivale, često i uz nepotreban vetar u leđa od strane sudija, lagano su izborili četvrtfinale gde ih je čekao evropski prvak Francuska. Međutim, prvak bez svojih najvećih uzdanica Parkera i Noe. Galski petlovi su bili unapred otpisani, ali su verovali u sebe, izborili se sa svim pritiscima. Nisu im ništa mogli ni španski tim snova, ni agilni sudija Lamonika. Režirali su treće sportsko čudo ovog leta , pa su potoci suza posle Belo Orizontea i Budimpešte počeli da teku i u Madridu…

Francuzi su napravili možda i najveće iznenađenje leta i zajedno sa Nemcima i Srbima postali partibrejkeri na tri unapred zakazane žurke. Dodajmo ovim podvizima i neodbranjenu Marejevu titulu na Vimbldonu, pa možemo da zaključimo da je ovo bilo šokantno leto za velike domaće nade u svetu sorta.

Videćemo kako će proći i Poljaci u odbojci koji su takođe upali u opštu histeriju, pošto su pred 62.000 ljudi na stadionu deklasirali Srbiji na startu SP u odbojci i poslali poruku da niko ne može da ih zaustavi.

Komentari / 0

Ostavite komentar