Прекршајни налог против Салиховића

Агенција за заштиту личних података БиХ упутила је прекршајни налог Основном суду Сарајево против главног тужиоца БиХ Горана Салиховића, јер је онемогућио службеном лицу да изврши инспекцијски надзор испуњавања обавеза прописаних Законом о заштити личних података.

Босна и Херцеговина 04.09.2014 | 11:25
Прекршајни налог против Салиховића

"Закон даје овлашћења инспекторима Агенције да врше инспекцији надзор и обавезу контролорима да омогуће тај надзор и приступ свим документима и свим просторијама, јер никакве тајне не могу бити препрека за приступ", прецизира за директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић.

Одговорно лице у овом случају је Горан Салиховић, главни тужилац БиХ, јер је он одговорно лице у контролору.

Ковачевић верује да неспоразуми на релацији Тужилаштво - Агенција за заштиту личних података имају везе са последњим потезима Тужилаштва БиХ, не само према њему као директору Агенције, него и према тужиоцу Драгану Чорлији, који је смењен са функције шефа Посебног одељења за ратне злочине.

"Убеђен сам да су ти притисци повезани, јер сам у блиском сродству са Чорлијом. Сматрам да је то освета Тужилаштва БиХ због тога што су свесни да губе предмет, односно истрагу коју воде против мене у вези са наводном злоупотребом личних података", категоричан је Ковачевић.

Он напомиње да је, због онемогућавања службеног лица Агенције за заштиту личних података БиХ да изврши инспекцијски надзор у погледу испуњавања обавеза прописаних Законом, Агенција упутила информацију председнику Високог судског и тужилачког савета БиХ Милану Тегелтији и главном дисциплинском тужиоцу Арбену Муртезићу.

"Дисциплински тужилац нас је обавестио да је нашу информацију формално-правно прихватио као притужбу и да ће се тако и односити према њој, те да ће нас контактирати у случају потребе. Доставићемо доказе за оно што се наводи у информацији, а то су преписка, одређени документи, планови", појашњава Ковачевић.

Агенција је извршила надзор у 15 тужилаштава у БиХ у окружним, кантоналним, ентитетским и тужилаштву Брчко дистрикта, а осим Тужилаштва БиХ, ниједно од контролисаних тужилаштава Агенцији није оспорило право и овлашћење у вршењу надзора, позивајући се на независност.

Контролним активностима Агенције у тужилаштвима у БиХ претходиле су посете представника Агенције ЕУ за полицијску и правосудну сарадњу у кривичним стварима (Евроџаст) у мају ове године.

Тада је истакнуто да је заштита личних података један од важних услова које БиХ мора да испуни пре потписивања Оперативног споразума са Евроџастом, који је кључан за истраге међународног карактера у којим Евроџаст има улогу координатора.

Ковачевић појашњава да су у фокусу инспекцијског надзора у Тужилаштву БиХ, као и у осталим тужилаштвима на нижим нивоима, биле "збирке личних података успостављене у Тужилаштву БиХ и испуњавање обавеза прописаних Законом".

Надзор је био планиран и најављен за 17. јули, али је тада овлаштеном службеном лицу Агенције шеф кабинета главног тужиоца Тужилаштва БиХ Хасан Плех онемогућио рад и ускратио информације.

"Ни ургенција коју смо потом упутили Салиховићу није уродила плодом, а 7. августа сам добио позив Тужилаштва БиХ да дам исказ у својству сведока, да би истог дана уследио позив да као осумњичени будем испитан у истрази коју је против мене покренуло Тужилаштво БиХ због кривичног дела злоупотреба положаја или овлаштења", наводи Ковачевић.

Из саме наредбе, "која је произвољна и контрадикторна", наводи Ковачевић, "очигледно је да не постоји било које кривично дело, а самим тим ни могућност, да је он нити било ко из Агенције починио било које кривично дело".

Ковачевић наглашава да је циљ Закона о заштити личних података да се на територији БиХ свим лицима осигура заштита људских права и основних слобода, а нарочито право на приватност и заштиту података у погледу обраде личних података који се на њих односе.

"Инспектори Агенције самостално и одговорно врше свој посао, а о квалитету најбоље говори чињеница да је само у овој години Суд БиХ донео седам одлука по тужбама контролора и све су биле у корист Агенције" - појашњава он.

Ковачевић је потврдио да независност Тужилаштва није упитна за Агенцију ниједног момента, али да не може и не сме бити сметња за инспекцијске надзоре, као и поступке по приговорима које Агенција проводи.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

наива

05.09.2014 09:32

Шта је ово било, није ваљда нешто покрадено ?!

ОДГОВОРИТЕ