Prekršajni nalog protiv Salihovića

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH uputila je prekršajni nalog Osnovnom sudu Sarajevo protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, jer je onemogućio službenom licu da izvrši inspekcijski nadzor ispunjavanja obaveza propisanih Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Bosna i Hercegovina 04.09.2014 | 11:25
Prekršajni nalog protiv Salihovića

"Zakon daje ovlašćenja inspektorima Agencije da vrše inspekciji nadzor i obavezu kontrolorima da omoguće taj nadzor i pristup svim dokumentima i svim prostorijama, jer nikakve tajne ne mogu biti prepreka za pristup", precizira za direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević.

Odgovorno lice u ovom slučaju je Goran Salihović, glavni tužilac BiH, jer je on odgovorno lice u kontroloru.

Kovačević veruje da nesporazumi na relaciji Tužilaštvo - Agencija za zaštitu ličnih podataka imaju veze sa poslednjim potezima Tužilaštva BiH, ne samo prema njemu kao direktoru Agencije, nego i prema tužiocu Draganu Čorliji, koji je smenjen sa funkcije šefa Posebnog odeljenja za ratne zločine.

"Ubeđen sam da su ti pritisci povezani, jer sam u bliskom srodstvu sa Čorlijom. Smatram da je to osveta Tužilaštva BiH zbog toga što su svesni da gube predmet, odnosno istragu koju vode protiv mene u vezi sa navodnom zloupotrebom ličnih podataka", kategoričan je Kovačević.

On napominje da je, zbog onemogućavanja službenog lica Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH da izvrši inspekcijski nadzor u pogledu ispunjavanja obaveza propisanih Zakonom, Agencija uputila informaciju predsedniku Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milanu Tegeltiji i glavnom disciplinskom tužiocu Arbenu Murteziću.

"Disciplinski tužilac nas je obavestio da je našu informaciju formalno-pravno prihvatio kao pritužbu i da će se tako i odnositi prema njoj, te da će nas kontaktirati u slučaju potrebe. Dostavićemo dokaze za ono što se navodi u informaciji, a to su prepiska, određeni dokumenti, planovi", pojašnjava Kovačević.

Agencija je izvršila nadzor u 15 tužilaštava u BiH u okružnim, kantonalnim, entitetskim i tužilaštvu Brčko distrikta, a osim Tužilaštva BiH, nijedno od kontrolisanih tužilaštava Agenciji nije osporilo pravo i ovlašćenje u vršenju nadzora, pozivajući se na nezavisnost.

Kontrolnim aktivnostima Agencije u tužilaštvima u BiH prethodile su posete predstavnika Agencije EU za policijsku i pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima (Evrodžast) u maju ove godine.

Tada je istaknuto da je zaštita ličnih podataka jedan od važnih uslova koje BiH mora da ispuni pre potpisivanja Operativnog sporazuma sa Evrodžastom, koji je ključan za istrage međunarodnog karaktera u kojim Evrodžast ima ulogu koordinatora.

Kovačević pojašnjava da su u fokusu inspekcijskog nadzora u Tužilaštvu BiH, kao i u ostalim tužilaštvima na nižim nivoima, bile "zbirke ličnih podataka uspostavljene u Tužilaštvu BiH i ispunjavanje obaveza propisanih Zakonom".

Nadzor je bio planiran i najavljen za 17. juli, ali je tada ovlaštenom službenom licu Agencije šef kabineta glavnog tužioca Tužilaštva BiH Hasan Pleh onemogućio rad i uskratio informacije.

"Ni urgencija koju smo potom uputili Salihoviću nije urodila plodom, a 7. avgusta sam dobio poziv Tužilaštva BiH da dam iskaz u svojstvu svedoka, da bi istog dana usledio poziv da kao osumnjičeni budem ispitan u istrazi koju je protiv mene pokrenulo Tužilaštvo BiH zbog krivičnog dela zloupotreba položaja ili ovlaštenja", navodi Kovačević.

Iz same naredbe, "koja je proizvoljna i kontradiktorna", navodi Kovačević, "očigledno je da ne postoji bilo koje krivično delo, a samim tim ni mogućnost, da je on niti bilo ko iz Agencije počinio bilo koje krivično delo".

Kovačević naglašava da je cilj Zakona o zaštiti ličnih podataka da se na teritoriji BiH svim licima osigura zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na privatnost i zaštitu podataka u pogledu obrade ličnih podataka koji se na njih odnose.

"Inspektori Agencije samostalno i odgovorno vrše svoj posao, a o kvalitetu najbolje govori činjenica da je samo u ovoj godini Sud BiH doneo sedam odluka po tužbama kontrolora i sve su bile u korist Agencije" - pojašnjava on.

Kovačević je potvrdio da nezavisnost Tužilaštva nije upitna za Agenciju nijednog momenta, ali da ne može i ne sme biti smetnja za inspekcijske nadzore, kao i postupke po prigovorima koje Agencija provodi.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

naiva

05.09.2014 09:32

Šta je ovo bilo, nije valjda nešto pokradeno ?!

ODGOVORITE