Очекујем јачи притисак од ЕУ

Очекујем све јачи притисак на Србију да уведе санкције Русији, како се сукоб у Украјини буде заоштравао, оцјењује Ивица Дачић.

Србија 04.09.2014 | 07:40
Очекујем јачи притисак од ЕУ

Министар спољних послова и потпредсједник Владе Србије каже да ће се однос Европске уније према ставу Србије о неувођењу санкција Русији мијењати у складу са интензитетом сукоба у Украјини, односно заоштравања сукоба на релацији ЕУ - Русија.

С обзиром на врло оштар став новоименоване високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност, актуелне шефице дипломатије Италије Федерике Могерини према Русији, Ивица Дачић истиче да очекује већи притисак на Србију у погледу промјене спољне политике према украјинској кризи.

"Зависно од развоја ситуације у Украјини, тако ће се формирати и став ЕУ", сматра Дачић.

Он је додао да, у начелу, због именовања нове високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност, не очекује промјену односа према Србији какав је имала Кетрин Ештон.

"Очекујем међусобно поверење, разумевање и партнерство", каже шеф српске дипломатије.

Наслиједница Кетрин Ештон је, међутим, само дан након именовања на нову функцију, изјавила да Русија више није партнер ЕУ. Она је истакла и да предсједник Русије Владимир Путин не ради у интересу сопствених грађана, оштро осуђујући "руску агресију на Украјину". Најавила је пооштравање санкција ЕУ према Русији већ за крај ове недјеље.

"Комисија ће радити на јачању пакета санкција против Русије због војне инвазије у Украјини, и то у четири сектора, укључујући одбрану и финансије", рекла је Могерини.

Италијанска министарска спољних послова Федерика Могерини боравила је крајем јуна у Београду.

Она је тада изразила очекивање да ће Србија у наредном периоду повећати ниво усаглашености спољне политике са ЕУ.

Медији су, међутим, спекулисали да је Могерини дошла са јасним и тврдим ставом о неопходности увођења санкцији Русији. Тражила је да Србија јасно осуди политику Русије према Украјини и да одустане од изградње Јужног тока.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Требињац

04.09.2014 06:16

За Јужни ток се Милокрад пита, а не Дачић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

04.09.2014 06:42

Дачић мисли да чланице ЕУ незнају политику Србије, и покушава на све начине да докаже како је Србија опредјељена за ЕУ, а да истовремено не уведу санкције Русији. Е то нече мочи дуго, мораче се опредјелити , или за ЕУ или за Русију. То че се знати ускоро.

ОДГОВОРИТЕ