Očekujem jači pritisak od EU

Očekujem sve jači pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, kako se sukob u Ukrajini bude zaoštravao, ocjenjuje Ivica Dačić.

Srbija 04.09.2014 | 07:40
Očekujem jači pritisak od EU

Ministar spoljnih poslova i potpredsjednik Vlade Srbije kaže da će se odnos Evropske unije prema stavu Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji mijenjati u skladu sa intenzitetom sukoba u Ukrajini, odnosno zaoštravanja sukoba na relaciji EU - Rusija.

S obzirom na vrlo oštar stav novoimenovane visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, aktuelne šefice diplomatije Italije Federike Mogerini prema Rusiji, Ivica Dačić ističe da očekuje veći pritisak na Srbiju u pogledu promjene spoljne politike prema ukrajinskoj krizi.

"Zavisno od razvoja situacije u Ukrajini, tako će se formirati i stav EU", smatra Dačić.

On je dodao da, u načelu, zbog imenovanja nove visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, ne očekuje promjenu odnosa prema Srbiji kakav je imala Ketrin Ešton.

"Očekujem međusobno poverenje, razumevanje i partnerstvo", kaže šef srpske diplomatije.

Naslijednica Ketrin Ešton je, međutim, samo dan nakon imenovanja na novu funkciju, izjavila da Rusija više nije partner EU. Ona je istakla i da predsjednik Rusije Vladimir Putin ne radi u interesu sopstvenih građana, oštro osuđujući "rusku agresiju na Ukrajinu". Najavila je pooštravanje sankcija EU prema Rusiji već za kraj ove nedjelje.

"Komisija će raditi na jačanju paketa sankcija protiv Rusije zbog vojne invazije u Ukrajini, i to u četiri sektora, uključujući odbranu i finansije", rekla je Mogerini.

Italijanska ministarska spoljnih poslova Federika Mogerini boravila je krajem juna u Beogradu.

Ona je tada izrazila očekivanje da će Srbija u narednom periodu povećati nivo usaglašenosti spoljne politike sa EU.

Mediji su, međutim, spekulisali da je Mogerini došla sa jasnim i tvrdim stavom o neophodnosti uvođenja sankciji Rusiji. Tražila je da Srbija jasno osudi politiku Rusije prema Ukrajini i da odustane od izgradnje Južnog toka.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Trebinjac

04.09.2014 06:16

Za Južni tok se Milokrad pita, a ne Dačić.

ODGOVORITE
Name

Milojko

04.09.2014 06:42

Dačić misli da članice EU neznaju politiku Srbije, i pokušava na sve načine da dokaže kako je Srbija opredjeljena za EU, a da istovremeno ne uvedu sankcije Rusiji. E to neče moči dugo, morače se opredjeliti , ili za EU ili za Rusiju. To če se znati uskoro.

ODGOVORITE