Потребно повезивање и заједнички наступ

Дефицит у производњи електричне енергије присутан је у већини земаља западног Балкана, због чега постоји јасна потреба за повезивањем ових тржишта и заједничким наступом, закључено је на Инвестиционој конференцији у Берлину.

Регион 28.08.2014 | 17:14
Потребно повезивање и заједнички наступ

Инвестиционој конференцији, која је одржана у оквиру конференције о западном Балкану, присуствовали су министри економије земаља западног Балкана, а домаћин је био министар економије и енергетике Њемачке Зигмар Габриел.

Црну Гору је представљао министар економије Владимир Каварић који је том приликом представио најзначајније пројекте из области енергетике и саобраћаја који су од регионалног и европског значаја.

У оквиру конференције одржане су двије дискусије у којима су министри разговарали о регионалној сарадњи, инвестицијама, енергетици, јачању малих и средњих предузећа, као и подстицајима за запошљавање.

"Учесници конференције изразили су спремност и потребу за регионалном сарадњом у областима енергетике и саобраћаја, посебно у развоју енергетске и путне инфраструктуре. У складу с тим, посебно је истакнут значај пројекта изградње Јадранско-јонског гасовода и изазови које тај пројекат доноси", саопштено је из црногорског Министарства економије.

На конференцији је било ријечи и о пројекту повезивања Црне Горе и Италије подморским енергетским каблом, као и о пројектима изградње аутопута Бар-Бољаре и Јадранско-јонског аутопута.

С обзиром на то да су све земље у региону погођене економском кризом, што је утицало и на повећање незапослености, закључено је да је регионална сарадња кључна да би се привукле стране директне инвестиције и тако допринијело смањењу незапослености.

У том контексту, све земље су представиле своје мјере и резултате у развијању повољне бизнис климе за привлачење инвестиција, укључујући административне реформе, развијање вокационе едукације, сузбијање корупције и слично.

На конференцији је закључено и да ће регионални скуп "Економија - основ повезивања региона западног Балкана", који ће у организацији Источног одбора њемачке привреде 24. и 25. септембра бити одржан у Црној Гори, бити од изузетне важности.

То ће бити прилика да представници њемачких компанија разговарају са министрима економије из региона о могућностима за улагање и изазовима који се односе на регионалну сарадњу.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Заједно

28.08.2014 15:16

Тачно, не можемо ми једни без других!

ОДГОВОРИТЕ