Сви имају шансу за чланство у ЕУ

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да је свим земљама западног Балкана дата европска перспектива, што значи да сви имају шансу да постану чланице ЕУ.

Регион 28.08.2014 | 09:27
 Сви имају шансу за чланство у  ЕУ

Меркелова је рекла да је циљ конференције у Берлину о западном Балкану да се покаже како се од ситуације "једни против других" дошло до садашње "једни са другима", те додала да је увјерена да је Европа одиграла одлучујућу улогу на том путу до заједништва.

Меркелова је појаснила да је то једино било могуће тако што је свим тим земљама дата европска перспектива, саопштено је из њемачке Владе. "Циљ иницијативе је да се ојача европска перспектива земаља западног Балкана. Потребни су нови импулси за привредни и државно-правни напредак, за сигурност и помирење држава у региону", наводи се у саопштењу. У саопштењу се наводи да је данашња конференција у Канцеларској служби наставак самита у Дубровнику, на којем је Меркелова учествовала у јулу.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда и предсједник Владе Србије Александар Вучић истакли су током данашњег сусрета у Берлину значај даљег повезивања у свим аспектима, а посебно у јачању привредне и економске сарадње у региону.

Они су истакли да тиме желе допринијети стабилизацији цијелог региона, саопштено је из Савјета министара БиХ. Саговорници су размијенили мишљења и о сарадњи на европском путу, наглашавајући да је европска перспектива заједнички пут за обје земље. Беванда и Вучић разговарали су и о данашњој конференцији о западном Балкану, која се одржава у Берлину, и размијенили ставове о односима у региону.

Састанку је присуствовао министар иностраних послова Србије Ивица Дачић. Беванда предводи делегацију БиХ на конференцији о западном Балкану у Берлину, чије је домаћин канцелар Њемачке Ангела Меркел. Беванда ће послијеподне учествовати на радној сједници са Меркеловом и предсједником Европске комисије Жосе Мануелом Баросом.Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас новинарима, уочи Конференције о западном Балкану у Берлину, да је важно да се сачувају мир и стабилност у региону, те да ће он дати све од себе да тако и буде.

"Очекујем да добро схватимо колико је битна политичка стабилност за цео регион, колико је страшно важно да сачувамо мир и сваку врсту стабилности, да било каква искра нестабилности може да уништи будухцнност целог региона. И то морамо сви добро да разумемо", рекао је Вучић новинарима уочи конференције у Берлину.

Помињући кризна подручја у свету, пре свега украјисно-руски конфликт и кризу у Сирији и Ираку, Вучић је рекао да се плаши да цео свет "иде у лошем смеру", али истакао да је задатак руководства Србије да "наш брод плови мирно, без великих таласа и потреса", те да ће дати све од себе да тако и буде. "За то нам је неопходна стабилност на целом западном Балкану и захвалан сам Ангели Меркел што има потпуно исту жељу као ми", рекао је Вучић.

Он је навео да ће Србија реформама, које су, приметио је, тешке, морати да докаже Европској унији да не тражи њихову милостињу или да "Немци раде за нас", већ да је довољно да "сами радимо за себе и своју будућност".

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Николас

28.08.2014 07:36

Ето сада Додику се Лагумдзија враца као бумеранг! Својевремено је говорио "неце мени Лагумдзија носати микрофон по свијету" а онда када су се договорили да се његова истрага из Сарајева пребаци у Бањалуку и исти дан у Бањалуци прогласи "одбаценом" Лагумдзија је за награду добио МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА које је инаце припадало СРБИМА!? Толико о додиковом српству!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукан

28.08.2014 07:37

Шема Ватикана: Завади па владај. Прво нас поклао у 2 светска рата, затим разбио у: 6 држава, 6 нација, 6 језика, а сад самит о сарадњи и то у Берлину?! Ми смо 25 г у логору смрти. Морамо: Укинути католички модел власти и поставити високог представника да управља са нама 2.) Прогласти банкрот, јер смо Ватикану сто пута вратили кредите 3.) Мотикати и производити органску храну, јер сатана Запад храни са ГМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

28.08.2014 08:48

ТАЧНО ГОВОРИС ГОСПОДИНЕ НИКОЛАС... МИЛЕ ВОЛИ ДИСКО И НИСТА ВИСЕ ОСИМ НОВЦА И ПОЛИТИЧКОГ УТИЦАЈА... СРПСТВО ЈЕ ЗА ЊЕГА СРЕДСТВО...- ГОТОВ ЈЕ !!! ЧОВИЋ ГА ЈЕ ОТПИСАО И САДА ЈЕ ТО КОНАЦАН КРАЈ МЕСАРСКОГ ПОМОЦНИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

28.08.2014 08:58

Фино, и треба да се састају и договарају, знаци Европа нас хоце, па да и улаже у нас. Ма какав Додик, нема он сколе а ни образовања да представља ни Лактасе а камоли БиХ. Па пазите му ријецника, напада новинаре, псује јавно, простаклук, не признаје дрзаву у којој зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

28.08.2014 09:11

На крају изађе дјело на вдјело.Додик се само копрца у властитим го..има,што је замијесио нека и куса.Он је предсједник само своје црвене банде,а народ му је гладан!Каква његова политика која се обија о главу само народу већ 9 година.И он не представља свој народ него своје и бандитско-црвене интересе!Доста је !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милина секретарица

28.08.2014 11:16

Ено Миле плаце...Није фер сто га нисте позвали.Он није пресао прелаз у Градисци не памти...само јос преко Раце мозе....ххехехехех

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

30.08.2014 14:34

Сви такодје имају сансу да добију на лото-у, ал су мале.

ОДГОВОРИТЕ