Svi imaju šansu za članstvo u EU

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da je svim zemljama zapadnog Balkana data evropska perspektiva, što znači da svi imaju šansu da postanu članice EU.

Region 28.08.2014 | 09:27
 Svi imaju šansu za članstvo u  EU

Merkelova je rekla da je cilj konferencije u Berlinu o zapadnom Balkanu da se pokaže kako se od situacije "jedni protiv drugih" došlo do sadašnje "jedni sa drugima", te dodala da je uvjerena da je Evropa odigrala odlučujuću ulogu na tom putu do zajedništva.

Merkelova je pojasnila da je to jedino bilo moguće tako što je svim tim zemljama data evropska perspektiva, saopšteno je iz njemačke Vlade. "Cilj inicijative je da se ojača evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. Potrebni su novi impulsi za privredni i državno-pravni napredak, za sigurnost i pomirenje država u regionu", navodi se u saopštenju. U saopštenju se navodi da je današnja konferencija u Kancelarskoj službi nastavak samita u Dubrovniku, na kojem je Merkelova učestvovala u julu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakli su tokom današnjeg susreta u Berlinu značaj daljeg povezivanja u svim aspektima, a posebno u jačanju privredne i ekonomske saradnje u regionu.

Oni su istakli da time žele doprinijeti stabilizaciji cijelog regiona, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o saradnji na evropskom putu, naglašavajući da je evropska perspektiva zajednički put za obje zemlje. Bevanda i Vučić razgovarali su i o današnjoj konferenciji o zapadnom Balkanu, koja se održava u Berlinu, i razmijenili stavove o odnosima u regionu.

Sastanku je prisustvovao ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić. Bevanda predvodi delegaciju BiH na konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu, čije je domaćin kancelar NJemačke Angela Merkel. Bevanda će poslijepodne učestvovati na radnoj sjednici sa Merkelovom i predsjednikom Evropske komisije Žose Manuelom Barosom.Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas novinarima, uoči Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu, da je važno da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, te da će on dati sve od sebe da tako i bude.

"Očekujem da dobro shvatimo koliko je bitna politička stabilnost za ceo region, koliko je strašno važno da sačuvamo mir i svaku vrstu stabilnosti, da bilo kakva iskra nestabilnosti može da uništi buduhcnnost celog regiona. I to moramo svi dobro da razumemo", rekao je Vučić novinarima uoči konferencije u Berlinu.

Pominjući krizna područja u svetu, pre svega ukrajisno-ruski konflikt i krizu u Siriji i Iraku, Vučić je rekao da se plaši da ceo svet "ide u lošem smeru", ali istakao da je zadatak rukovodstva Srbije da "naš brod plovi mirno, bez velikih talasa i potresa", te da će dati sve od sebe da tako i bude. "Za to nam je neophodna stabilnost na celom zapadnom Balkanu i zahvalan sam Angeli Merkel što ima potpuno istu želju kao mi", rekao je Vučić.

On je naveo da će Srbija reformama, koje su, primetio je, teške, morati da dokaže Evropskoj uniji da ne traži njihovu milostinju ili da "Nemci rade za nas", već da je dovoljno da "sami radimo za sebe i svoju budućnost".

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nikolas

28.08.2014 07:36

Eto sada Dodiku se Lagumdzija vraca kao bumerang! Svojevremeno je govorio "nece meni Lagumdzija nosati mikrofon po svijetu" a onda kada su se dogovorili da se njegova istraga iz Sarajeva prebaci u Banjaluku i isti dan u Banjaluci proglasi "odbacenom" Lagumdzija je za nagradu dobio MINISTARSTVO INOSTRANIH POSLOVA koje je inace pripadalo SRBIMA!? Toliko o dodikovom srpstvu!?

ODGOVORITE
Name

Vukan

28.08.2014 07:37

Šema Vatikana: Zavadi pa vladaj. Prvo nas poklao u 2 svetska rata, zatim razbio u: 6 država, 6 nacija, 6 jezika, a sad samit o saradnji i to u Berlinu?! Mi smo 25 g u logoru smrti. Moramo: Ukinuti katolički model vlasti i postaviti visokog predstavnika da upravlja sa nama 2.) Proglasti bankrot, jer smo Vatikanu sto puta vratili kredite 3.) Motikati i proizvoditi organsku hranu, jer satana Zapad hrani sa GMO.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

28.08.2014 08:48

TAČNO GOVORIS GOSPODINE NIKOLAS... MILE VOLI DISKO I NISTA VISE OSIM NOVCA I POLITIČKOG UTICAJA... SRPSTVO JE ZA NJEGA SREDSTVO...- GOTOV JE !!! ČOVIĆ GA JE OTPISAO I SADA JE TO KONACAN KRAJ MESARSKOG POMOCNIKA

ODGOVORITE
Name

Julio

28.08.2014 08:58

Fino, i treba da se sastaju i dogovaraju, znaci Evropa nas hoce, pa da i ulaže u nas. Ma kakav Dodik, nema on skole a ni obrazovanja da predstavlja ni Laktase a kamoli BiH. Pa pazite mu rijecnika, napada novinare, psuje javno, prostakluk, ne priznaje drzavu u kojoj zivi.

ODGOVORITE
Name

Rubin

28.08.2014 09:11

Na kraju izađe djelo na vdjelo.Dodik se samo koprca u vlastitim go..ima,što je zamijesio neka i kusa.On je predsjednik samo svoje crvene bande,a narod mu je gladan!Kakva njegova politika koja se obija o glavu samo narodu već 9 godina.I on ne predstavlja svoj narod nego svoje i banditsko-crvene interese!Dosta je !

ODGOVORITE
Name

Milina sekretarica

28.08.2014 11:16

Eno Mile place...Nije fer sto ga niste pozvali.On nije presao prelaz u Gradisci ne pamti...samo jos preko Race moze....hheheheheh

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

30.08.2014 14:34

Svi takodje imaju sansu da dobiju na loto-u, al su male.

ODGOVORITE