Срби спремни за СП!

Српски кошаркаши и на „Трофеју Београда“ показали завидну форму. Стање Теодосића, Крстића и Недовића најделикатнија дилема селектора Ђорђевића.

Кошарка 19.08.2014 | 09:45
Срби спремни за СП!

Одбројавање до почетка Светског купа у Шпанији приближило се на 11 дана од прве утакмице, коју Србија у Гранади игра против Египта. Судећи по последњем мерењу пролазног времена на „Трофеју Београда“, освојеног тријумфом над Турском, национални тим Србије могао би и раније да започне путешествије на планетарном шампионату, упркос чињеници да су водећи играчи тренутно у улози навијача.

Без Милоша Теодосића, Ненада Крстића и Немање Недовића, односно бар двојице из стартне петорке, „орлови“ су у утакмицама са Аргентином и Турском још једном демонстрирали отпорност тренерског патента Александра Ђорђевића на недостатак носећих стубова. Наравно, то што се Салетова грађевина није урушила никако не значи да одсутни асови нису потребни. Напротив.

Ђорђевић је као играч имао много пута прилику да се увери да у неизвесним завршницама, каква је била у финалном мечу „Трофеја Београда“ са Турском, победу доносе асови, а само у ретким случајевима тренерски потези. Тријумф над финалистом претходног светског првенства дело је талента Богдана Богдановића, који је у последњим минутима постигао 11 од укупно 13 поена.

- Ми немамо Богдановића – пожалио се после меча селектор Турске Ергин Атаман.

Србија има и Теодосића и Крстића и Недовића, али је само први плејмејкер националног тима на трагу такмичарске форме. Центар Ефеса симболично је ушао у игру 26 секунди пре краја утакмице са Турском, док бек Голден Стејта још није потрчао од повреде стопала. Због тога је пред Ђорђевићем најделикатнија тренерска дилема – да ли ће ови асови бити спремни да бар у нком тренутку шампионата донесу злата вредну победу, а таква је свака на Светском купу.

О томе ће размишљати у банатском миру, јер се репрезентација вечерас преселила у Вршац, где ће тренирати до поласка у Шпанију и одиграти један од два припремна меча са Новим Зеландом (21. и 24. август).

- Последње недеље припрема имаћемо један тренинг дневно у термину прве утакмице на шампионату, како бисмо се што боље припремили. Морамо да убацимо још неколико детаља у игру – каже Ђорђевић, уз осврт на досадашњи ток припрема. - Ишли смо прогресивно. Одбрамбено, из утакмице у утакмицу били смо све бољи. На турниру у Трсту били смо у другочијем саставу, играо је Теодосић, па и Недовић до повреде у мечу са БиХ. Имали смо одличну проверу против Канаде, а најслабију утакмицу одиграли смо против одличне Италије, која већ дуго игра у истом саставу. На турниру у Поу показали смо жељу да играмо на победу, чак и у првом мечу против Грчке који смо изгубили. То је оно чему тежимо…

Селектор Александар Ђорђевић одредиће 12 путника на Светски куп у Шпанији после друге припремне утакмице са Новим Зеландом, 24. августа у „Пиониру“. Тренутно на броју има 16 играча, рачунајући и накнадно позваног плејмејкера Милоша Милисављевића.
- Потребно нам је да задржимо овај број играча на окупу, како бисмо имали што боље услове за рад у Вршцу – каже Ђорђевић.

Момак који ће вечно памтити 17. август 2014. је Милош Милисављевић, коме је селектор Ђорђевић поклонио репрезентативни минут на крају меча са Турском.
- Деловао је као вечност, због тога што сам прошле године у ово време био на горњем прстену „Арене“ и бодрио наше репрезентативце. После годину дана догодила се невероватна ствар, сишао сам на паркет – каже млади плејмејкер Спартака.

Немања Недовић и даље верује да ће бити у тиму за Светски куп у Шпанији, упркос томе што није ни потрчао од повреде стопала.
- Нећу да ризикујем док не добијем одговор из Америке, али иде на боље… Никад се не зна шта ће Голден Стејт одлучити. Ако нема никавог ризика да се повреда погорша или обнови, верујем да ћу добити зелено светло. Наравно, од доста фактора зависи да ли ћу достићи форму потребну за Светски куп. Није лако јер има све мање времена, али сада је најважније да клуб одобри мој наступ.

Коментари / 0

Оставите коментар