Srbi spremni za SP!

Srpski košarkaši i na „Trofeju Beograda“ pokazali zavidnu formu. Stanje Teodosića, Krstića i Nedovića najdelikatnija dilema selektora Đorđevića.

Košarka 19.08.2014 | 09:45
Srbi spremni za SP!

Odbrojavanje do početka Svetskog kupa u Španiji približilo se na 11 dana od prve utakmice, koju Srbija u Granadi igra protiv Egipta. Sudeći po poslednjem merenju prolaznog vremena na „Trofeju Beograda“, osvojenog trijumfom nad Turskom, nacionalni tim Srbije mogao bi i ranije da započne putešestvije na planetarnom šampionatu, uprkos činjenici da su vodeći igrači trenutno u ulozi navijača.

Bez Miloša Teodosića, Nenada Krstića i Nemanje Nedovića, odnosno bar dvojice iz startne petorke, „orlovi“ su u utakmicama sa Argentinom i Turskom još jednom demonstrirali otpornost trenerskog patenta Aleksandra Đorđevića na nedostatak nosećih stubova. Naravno, to što se Saletova građevina nije urušila nikako ne znači da odsutni asovi nisu potrebni. Naprotiv.

Đorđević je kao igrač imao mnogo puta priliku da se uveri da u neizvesnim završnicama, kakva je bila u finalnom meču „Trofeja Beograda“ sa Turskom, pobedu donose asovi, a samo u retkim slučajevima trenerski potezi. Trijumf nad finalistom prethodnog svetskog prvenstva delo je talenta Bogdana Bogdanovića, koji je u poslednjim minutima postigao 11 od ukupno 13 poena.

- Mi nemamo Bogdanovića – požalio se posle meča selektor Turske Ergin Ataman.

Srbija ima i Teodosića i Krstića i Nedovića, ali je samo prvi plejmejker nacionalnog tima na tragu takmičarske forme. Centar Efesa simbolično je ušao u igru 26 sekundi pre kraja utakmice sa Turskom, dok bek Golden Stejta još nije potrčao od povrede stopala. Zbog toga je pred Đorđevićem najdelikatnija trenerska dilema – da li će ovi asovi biti spremni da bar u nkom trenutku šampionata donesu zlata vrednu pobedu, a takva je svaka na Svetskom kupu.

O tome će razmišljati u banatskom miru, jer se reprezentacija večeras preselila u Vršac, gde će trenirati do polaska u Španiju i odigrati jedan od dva pripremna meča sa Novim Zelandom (21. i 24. avgust).

- Poslednje nedelje priprema imaćemo jedan trening dnevno u terminu prve utakmice na šampionatu, kako bismo se što bolje pripremili. Moramo da ubacimo još nekoliko detalja u igru – kaže Đorđević, uz osvrt na dosadašnji tok priprema. - Išli smo progresivno. Odbrambeno, iz utakmice u utakmicu bili smo sve bolji. Na turniru u Trstu bili smo u drugočijem sastavu, igrao je Teodosić, pa i Nedović do povrede u meču sa BiH. Imali smo odličnu proveru protiv Kanade, a najslabiju utakmicu odigrali smo protiv odlične Italije, koja već dugo igra u istom sastavu. Na turniru u Pou pokazali smo želju da igramo na pobedu, čak i u prvom meču protiv Grčke koji smo izgubili. To je ono čemu težimo…

Selektor Aleksandar Đorđević odrediće 12 putnika na Svetski kup u Španiji posle druge pripremne utakmice sa Novim Zelandom, 24. avgusta u „Pioniru“. Trenutno na broju ima 16 igrača, računajući i naknadno pozvanog plejmejkera Miloša Milisavljevića.
- Potrebno nam je da zadržimo ovaj broj igrača na okupu, kako bismo imali što bolje uslove za rad u Vršcu – kaže Đorđević.

Momak koji će večno pamtiti 17. avgust 2014. je Miloš Milisavljević, kome je selektor Đorđević poklonio reprezentativni minut na kraju meča sa Turskom.
- Delovao je kao večnost, zbog toga što sam prošle godine u ovo vreme bio na gornjem prstenu „Arene“ i bodrio naše reprezentativce. Posle godinu dana dogodila se neverovatna stvar, sišao sam na parket – kaže mladi plejmejker Spartaka.

Nemanja Nedović i dalje veruje da će biti u timu za Svetski kup u Španiji, uprkos tome što nije ni potrčao od povrede stopala.
- Neću da rizikujem dok ne dobijem odgovor iz Amerike, ali ide na bolje… Nikad se ne zna šta će Golden Stejt odlučiti. Ako nema nikavog rizika da se povreda pogorša ili obnovi, verujem da ću dobiti zeleno svetlo. Naravno, od dosta faktora zavisi da li ću dostići formu potrebnu za Svetski kup. Nije lako jer ima sve manje vremena, ali sada je najvažnije da klub odobri moj nastup.

Komentari / 0

Ostavite komentar