Још мало о мечу Арсенал - Сити који почиње

Ко ће имати перфектан старт сезоне - Сити или Арсенал?

Фудбал 10.08.2014 | 16:00
Још мало о мечу Арсенал - Сити који почиње

За многе ово је меч који ће можда на најбољи начин присталицама два клуба дати слику о томе у каквој форми ће играчи дочекати старт Премијер лиге, али треба истаћи следеће – и један и други менаџер ће бити приморани да одморе своје понајбоље играче и оне који су били учесници Мундијала.

Арсен Венгер ће вероватно одморити Месута Озила, Пера Мертезакера и Лукаса Подолског, али ће зато моћи да рачуна на новајлије Алексиса Санчеза, Метјуа Дебушија и суперталентованог Калума Чејмберса, док ће Давид Оспина меч пропустити због повреде тетиве. Постоји и минимална шанса да Оливије Жиру не заигра због мањка тренинга, али француског центарфора треба очекивати већ од првог минута на терену.

Уз чињеницу да су прошле сезоне прекинули деветогодишњи пост без пехара, очекује се да Професор “упрегне“ своје пулене ка новом трофеју. Ипак, у обзир треба узети то да је Арсенал прошле сезоне најгоре утакмице одиграо управо против највећих противника, а свакако један од најболнијих пораза виђен је баш против Ситија на Етихаду, када је резултат био 6:3.

Што се Мануела Пелегрина тиче, он се и званично одлучио да крај аут линије остави све учеснике Мундијала у Бразилу – Мартина Демикелиса, Венсана Компанија, Пабла Забалету, Фернандиња, Серхија Агуера...

Придошлица из Њујорк Ситија, Френк Лампард, такође неће бити у погону, као ни доскорашњи играч Арсенала, Бакари Сања, који још увек није 100 одсто спреман за највеће напоре. Алваро Негредо је једини повређени ас у тиму Манчестер Ситија.
"Сви играчи који су у понедељак стигли неће бити у тиму за утакмицу са Арсеналом. Ови играчи ће имати посебан режим тренирања, а тако ће бити ове и наредне недеље. Лампард још увек није спреман за игру, а видећемо како ће изгледати у Премијер лиги. У овом тренутку једино Негреда мучи повреда, а он ће ван игре бити два или три месеца", рекао је Пелегрини.

У припремама за нову сезону Грађани су одиграли укупно седам утакмица, а после победе и пораза уследила је серија од три везана тријумфа (2:1 Хартс, 4:1 Канзас Сити, 5:1 Милан), потом и два везана неуспеха (Ливерпул и Олимпијакос - 2:2 после 90 минута, поражени на пенале), на Интернационалном купу шампиона играном у САД-у. Арсенал је одиграо само четири припремна меча, у којим је остварио по две победе (Бореам Вуд 2:0 и Бенфика 5:1) и пораза (Њујорк Ред Булс и Монако по 1:0).

Арбитар овог сусрета биће Мајкл Оливер, 39-годишњи судија из Ешингтона, који је прошле сезоне чак осам пута делио правду у сусретима које су играли данашњи ривали (по четири на обе стране). Арсеналу баш и није доносио срећу, пошто су Тобџије оствариле свега једну победу (против Тотенхема на Емирејтсу – 1:0), а ту су и два пораза (од Ливерпула на Енфилду - 5:1 и Јунајтеда на Олд Трафорду – 1:1), као и један реми (са Виганом у ФА купу – 1:1).

С друге стране, Сити је укњижио три победе у сусретима које је судио Оливер (4:0 против Астон Виле на Етихаду, 3:0 у мечу са Јунајтедом на Олд Трафорду, 3:1 са Вест Хемом на Аптон Парку) и један реми (са Блекбурном у ФА купу – 1:1).

Његов просек показаних картона у прошлој сезони је следећи – 141 жути и четири црвена на 39 утакмица у свим такмичењима, односно 3,61 жути и 0,001 црвени.

Интересантно, меч Комјунити шилда биће и званична премијера сада већ чувеног спреја на тлу Енглеске.

СТАТИСТИКА И ДРУГИ ЗАНИМЉИВИ ПОДАЦИ:

* Манчестер Сити је изгубио само једну од последњих осам утакмица са Арсеналом у свим такмичењима (четири победе, три ремија)

* У последњих осам лигашких мечева два клуба виђено је чак шест црвених картона, Ситијеви играчи су кажњени четири пута, а Арсеналови два.

* Тобџије су се последњи пут за Комјунити шилд на Вемблију борили 1999. године, када су савладале Манчестер јунајтед 2:1.

* Последњи пут када је Арсенал имао прилику да освоји Комјунити шилд било је 2005. године, када је Челси славио са 2:1 на Миленијум стадиону у Кардифу.

* Последња победа у Суперкупу Енглеске за пулене Арсена Венгера виђена је 2004. године, против Манчестер јунајтеда.

* Од 41 примљеног поготка у прошлој сезони, чак 17 (41 одсто) пало је у три утакмице – били су то порази од Манчестер Ситија (6:3), Ливерпула (5:1) и Челсија (6:0).

* Арсенал је поражен у четири од последњих шест званичних мечева на Вемблију (по једна победа и реми).

* Арон Рамзи је постигао 16 голова у свим такмичењима прошле сезоне, а свега 11 у првих пет сезона у клубу.

* Манчестер Сити је у четири наврата освојио Комјунити шилд, али никада на Вемблију.

* Последњи пут Сити је освоји Суперкуп Енглеске 2012. године, када је савладан Челси са 3:2 у мечу који је одигран на Вила Парку.

* Манчестер Сити је славио у последњих пет утакмица у сезони 2013/14, на којим је постигао 14, а примио свега три поготка.

Коментари / 0

Оставите коментар