Još malo o meču Arsenal - Siti koji počinje

Ko će imati perfektan start sezone - Siti ili Arsenal?

Fudbal 10.08.2014 | 16:00
Još malo o meču Arsenal - Siti koji počinje

Za mnoge ovo je meč koji će možda na najbolji način pristalicama dva kluba dati sliku o tome u kakvoj formi će igrači dočekati start Premijer lige, ali treba istaći sledeće – i jedan i drugi menadžer će biti primorani da odmore svoje ponajbolje igrače i one koji su bili učesnici Mundijala.

Arsen Venger će verovatno odmoriti Mesuta Ozila, Pera Mertezakera i Lukasa Podolskog, ali će zato moći da računa na novajlije Aleksisa Sančeza, Metjua Debušija i supertalentovanog Kaluma Čejmbersa, dok će David Ospina meč propustiti zbog povrede tetive. Postoji i minimalna šansa da Olivije Žiru ne zaigra zbog manjka treninga, ali francuskog centarfora treba očekivati već od prvog minuta na terenu.

Uz činjenicu da su prošle sezone prekinuli devetogodišnji post bez pehara, očekuje se da Profesor “upregne“ svoje pulene ka novom trofeju. Ipak, u obzir treba uzeti to da je Arsenal prošle sezone najgore utakmice odigrao upravo protiv najvećih protivnika, a svakako jedan od najbolnijih poraza viđen je baš protiv Sitija na Etihadu, kada je rezultat bio 6:3.

Što se Manuela Pelegrina tiče, on se i zvanično odlučio da kraj aut linije ostavi sve učesnike Mundijala u Brazilu – Martina Demikelisa, Vensana Kompanija, Pabla Zabaletu, Fernandinja, Serhija Aguera...

Pridošlica iz Njujork Sitija, Frenk Lampard, takođe neće biti u pogonu, kao ni doskorašnji igrač Arsenala, Bakari Sanja, koji još uvek nije 100 odsto spreman za najveće napore. Alvaro Negredo je jedini povređeni as u timu Mančester Sitija.
"Svi igrači koji su u ponedeljak stigli neće biti u timu za utakmicu sa Arsenalom. Ovi igrači će imati poseban režim treniranja, a tako će biti ove i naredne nedelje. Lampard još uvek nije spreman za igru, a videćemo kako će izgledati u Premijer ligi. U ovom trenutku jedino Negreda muči povreda, a on će van igre biti dva ili tri meseca", rekao je Pelegrini.

U pripremama za novu sezonu Građani su odigrali ukupno sedam utakmica, a posle pobede i poraza usledila je serija od tri vezana trijumfa (2:1 Harts, 4:1 Kanzas Siti, 5:1 Milan), potom i dva vezana neuspeha (Liverpul i Olimpijakos - 2:2 posle 90 minuta, poraženi na penale), na Internacionalnom kupu šampiona igranom u SAD-u. Arsenal je odigrao samo četiri pripremna meča, u kojim je ostvario po dve pobede (Boream Vud 2:0 i Benfika 5:1) i poraza (Njujork Red Buls i Monako po 1:0).

Arbitar ovog susreta biće Majkl Oliver, 39-godišnji sudija iz Ešingtona, koji je prošle sezone čak osam puta delio pravdu u susretima koje su igrali današnji rivali (po četiri na obe strane). Arsenalu baš i nije donosio sreću, pošto su Tobdžije ostvarile svega jednu pobedu (protiv Totenhema na Emirejtsu – 1:0), a tu su i dva poraza (od Liverpula na Enfildu - 5:1 i Junajteda na Old Trafordu – 1:1), kao i jedan remi (sa Viganom u FA kupu – 1:1).

S druge strane, Siti je uknjižio tri pobede u susretima koje je sudio Oliver (4:0 protiv Aston Vile na Etihadu, 3:0 u meču sa Junajtedom na Old Trafordu, 3:1 sa Vest Hemom na Apton Parku) i jedan remi (sa Blekburnom u FA kupu – 1:1).

Njegov prosek pokazanih kartona u prošloj sezoni je sledeći – 141 žuti i četiri crvena na 39 utakmica u svim takmičenjima, odnosno 3,61 žuti i 0,001 crveni.

Interesantno, meč Komjuniti šilda biće i zvanična premijera sada već čuvenog spreja na tlu Engleske.

STATISTIKA I DRUGI ZANIMLJIVI PODACI:

* Mančester Siti je izgubio samo jednu od poslednjih osam utakmica sa Arsenalom u svim takmičenjima (četiri pobede, tri remija)

* U poslednjih osam ligaških mečeva dva kluba viđeno je čak šest crvenih kartona, Sitijevi igrači su kažnjeni četiri puta, a Arsenalovi dva.

* Tobdžije su se poslednji put za Komjuniti šild na Vembliju borili 1999. godine, kada su savladale Mančester junajted 2:1.

* Poslednji put kada je Arsenal imao priliku da osvoji Komjuniti šild bilo je 2005. godine, kada je Čelsi slavio sa 2:1 na Milenijum stadionu u Kardifu.

* Poslednja pobeda u Superkupu Engleske za pulene Arsena Vengera viđena je 2004. godine, protiv Mančester junajteda.

* Od 41 primljenog pogotka u prošloj sezoni, čak 17 (41 odsto) palo je u tri utakmice – bili su to porazi od Mančester Sitija (6:3), Liverpula (5:1) i Čelsija (6:0).

* Arsenal je poražen u četiri od poslednjih šest zvaničnih mečeva na Vembliju (po jedna pobeda i remi).

* Aron Ramzi je postigao 16 golova u svim takmičenjima prošle sezone, a svega 11 u prvih pet sezona u klubu.

* Mančester Siti je u četiri navrata osvojio Komjuniti šild, ali nikada na Vembliju.

* Poslednji put Siti je osvoji Superkup Engleske 2012. godine, kada je savladan Čelsi sa 3:2 u meču koji je odigran na Vila Parku.

* Mančester Siti je slavio u poslednjih pet utakmica u sezoni 2013/14, na kojim je postigao 14, a primio svega tri pogotka.

Komentari / 0

Ostavite komentar