Без Српске листе нема Владе у Приштини

За стварање Заједнице српских општина /ЗСО/ потребно је створити политичку основу усвајањем статута, што је могуће само преко политичког договора са политичком снагом која ће бити окосница будуће владе у Приштини, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије Марко Ђурић.

Србија 04.08.2014 | 11:55
Без Српске листе нема Владе у Приштини

"Очекујем да учешће, сада легитимно изабраних представника српског народа у покрајинским институцијама, у великој мери допринесе да оно о чему се до сада разговарало у Бриселу постане предмет непосредних разговора нас и косовских Албанаца", рекао је Ђурић.

Он је за београдски дневник "Данас" истакао да без учешћа представника Српске листе ни са политичког, а ни са аспекта легитимитета, није могуће формирати владу у Приштини и подсјетио да је Српска листа подржала избор Исе Мустефе за предсједника Скупштине Косова.

На питање због чега су Београду сада ближи Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај од Хашима Тачија, са којим је потписан Бриселски споразум, Ђурић је одговрио да Српска листа као политичка организација има легитимно право да води разговоре о формирању покрајинске владе са свима.

"Они су отворили могућност да се разговара са представницима оне листе која буде успела да сакупи већину у Скупштини Косова. Упркос критикама, после 15 година дошло је до институционализације нашег утицаја у Покрајини и непосредног учешћа у политичком животу", рекао је Ђурић.

Он је истакао да ће просвјета и здравство у ЗСО остати у систему Србије, напомињући да је то "међународни стандард и нешто што нико никад не може довести у питање".

Ђурић је рекао да би у наредном периоду требало "више порадити" на осјећају сигурности и суштинској слободи кретања и најавио да ће о томе морати да се разговара са представницима привремених институција.

На питање да ли Београд на Косову и Метохији спроводи политику Хришћанско демократске уније њемачког канцелара Ангеле Меркел, Ђурић је поручио да нико Србији не може да диктира њену унутрашњу политику.

"Веома поштујемо госпођу Меркел и све велике европске и светске политичаре, али нашу политику водимо самостално и апсолутно нико ни са Запада ни са Истока неће Србији диктирати њену унутрашњу политику и њен однос према питању које је од суштинског значаја", рекао је Ђурић.

Извор: Данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боо

04.08.2014 19:21

Косово је завршена прича, нема се шта више доле тражити, сад кад оснује своје оружане снаге Косово ће одма ући у НАТО, а онда је све готово.

ОДГОВОРИТЕ