Bez Srpske liste nema Vlade u Prištini

Za stvaranje Zajednice srpskih opština /ZSO/ potrebno je stvoriti političku osnovu usvajanjem statuta, što je moguće samo preko političkog dogovora sa političkom snagom koja će biti okosnica buduće vlade u Prištini, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić.

Srbija 04.08.2014 | 11:55
Bez Srpske liste nema Vlade u Prištini

"Očekujem da učešće, sada legitimno izabranih predstavnika srpskog naroda u pokrajinskim institucijama, u velikoj meri doprinese da ono o čemu se do sada razgovaralo u Briselu postane predmet neposrednih razgovora nas i kosovskih Albanaca", rekao je Đurić.

On je za beogradski dnevnik "Danas" istakao da bez učešća predstavnika Srpske liste ni sa političkog, a ni sa aspekta legitimiteta, nije moguće formirati vladu u Prištini i podsjetio da je Srpska lista podržala izbor Ise Mustefe za predsjednika Skupštine Kosova.

Na pitanje zbog čega su Beogradu sada bliži Ramuš Haradinaj i Fatmir LJimaj od Hašima Tačija, sa kojim je potpisan Briselski sporazum, Đurić je odgovrio da Srpska lista kao politička organizacija ima legitimno pravo da vodi razgovore o formiranju pokrajinske vlade sa svima.

"Oni su otvorili mogućnost da se razgovara sa predstavnicima one liste koja bude uspela da sakupi većinu u Skupštini Kosova. Uprkos kritikama, posle 15 godina došlo je do institucionalizacije našeg uticaja u Pokrajini i neposrednog učešća u političkom životu", rekao je Đurić.

On je istakao da će prosvjeta i zdravstvo u ZSO ostati u sistemu Srbije, napominjući da je to "međunarodni standard i nešto što niko nikad ne može dovesti u pitanje".

Đurić je rekao da bi u narednom periodu trebalo "više poraditi" na osjećaju sigurnosti i suštinskoj slobodi kretanja i najavio da će o tome morati da se razgovara sa predstavnicima privremenih institucija.

Na pitanje da li Beograd na Kosovu i Metohiji sprovodi politiku Hrišćansko demokratske unije njemačkog kancelara Angele Merkel, Đurić je poručio da niko Srbiji ne može da diktira njenu unutrašnju politiku.

"Veoma poštujemo gospođu Merkel i sve velike evropske i svetske političare, ali našu politiku vodimo samostalno i apsolutno niko ni sa Zapada ni sa Istoka neće Srbiji diktirati njenu unutrašnju politiku i njen odnos prema pitanju koje je od suštinskog značaja", rekao je Đurić.

Izvor: Danas

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Boo

04.08.2014 19:21

Kosovo je završena priča, nema se šta više dole tražiti, sad kad osnuje svoje oružane snage Kosovo će odma ući u NATO, a onda je sve gotovo.

ODGOVORITE