Линта писао и МУП-у Хрватске

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта затражио је да хрватски МУП усвоји правилник којим би се прецизно утврдили начини за регулисање привременог одласка ван Хрватске на пет година, да би избјегли Срби из Хрватске могли да задрже хрватску личну карту и да не би били избрисани из евиденције хрватског пребивалишта.

Србија 28.07.2014 | 12:30
Линта писао и МУП-у Хрватске

"Ако ускоро не буде усвојен правилник то ће значити да у МУП-у Хрватске не постоји стварна воља да Закон о пребивалишту буде примијењен у потпуности на све хрватске држављане без обзира на националну и вјерску припадност", навео је Линта у отвореном писму помоћнику унутрашњих послова Хрватске Инес Крајчак, поводом незаконитог брисања Срба из евиденције хрватског пребивалишта.

Линта истиче да би тај правилник требало да утврди шест начина за регулисање привременог одласка из Хрватске - обнова, стамбено збрињавање, школовање, посао, лијечење и издржавање старих и незапослених лица.

"Усвајањем овог правилника спријечиле би се злоупотребе од службеника у појединим полицијским управама и страницама у Хрватској, посебно у хрватским конзулатима у Београду и Суботици", наводи Линта.

Он подсјећа да рок до када хрватски држављани који живе у иностранству морају да одјаве пребивалиште или пријаве привремени одлазак истиче 29. децембра ове године.

Уз очекивање да му у разумном року буде одговорено на ово писмо, Линта напомиње да је о садржају писма упознао министра спољних послова Србије Ивицу Дачића и предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца.

Линта је као позитиван примјер навео професионалан и коректан однос службеника полицијске станице у Гвозду, Вргинмосту, према суприжницима Милу и Љубици Шапић, којима је издата потврда о привременом одласку изван Хрватске на пет година и потврда о поднесеном захтјеву за издавање хрватске личне карте.

"Надам се да ће то постати веома брзо правило, а не изузетак у односу према хрватским држављанима српске националности", додао је Линта.

Он је подсјетио да још није добио одговор на претходна писма упућена хрватским званичницима у којима упозорава на дискриминацију, коју чине службеници МУП-а Хрватске у полицијским управама и станицама и хрватским конзулатима у Београду и Суботици према грађанима српске националности у вези са пребивалиштем и брисањем из евиденције више од 50.000 Срба.

Линта је, између осталих, писма са захтјевом да се регулише привремени одлазак ван Хрватске за избјегле Србе, да би задржали хрватску личну карту, упутио премијеру Хрватске Зорану Милановићу, те министру унутрашњих послова Ранку Остојићу.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар