Linta pisao i MUP-u Hrvatske

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta zatražio je da hrvatski MUP usvoji pravilnik kojim bi se precizno utvrdili načini za regulisanje privremenog odlaska van Hrvatske na pet godina, da bi izbjegli Srbi iz Hrvatske mogli da zadrže hrvatsku ličnu kartu i da ne bi bili izbrisani iz evidencije hrvatskog prebivališta.

Srbija 28.07.2014 | 12:30
Linta pisao i MUP-u Hrvatske

"Ako uskoro ne bude usvojen pravilnik to će značiti da u MUP-u Hrvatske ne postoji stvarna volja da Zakon o prebivalištu bude primijenjen u potpunosti na sve hrvatske državljane bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost", naveo je Linta u otvorenom pismu pomoćniku unutrašnjih poslova Hrvatske Ines Krajčak, povodom nezakonitog brisanja Srba iz evidencije hrvatskog prebivališta.

Linta ističe da bi taj pravilnik trebalo da utvrdi šest načina za regulisanje privremenog odlaska iz Hrvatske - obnova, stambeno zbrinjavanje, školovanje, posao, liječenje i izdržavanje starih i nezaposlenih lica.

"Usvajanjem ovog pravilnika spriječile bi se zloupotrebe od službenika u pojedinim policijskim upravama i stranicama u Hrvatskoj, posebno u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici", navodi Linta.

On podsjeća da rok do kada hrvatski državljani koji žive u inostranstvu moraju da odjave prebivalište ili prijave privremeni odlazak ističe 29. decembra ove godine.

Uz očekivanje da mu u razumnom roku bude odgovoreno na ovo pismo, Linta napominje da je o sadržaju pisma upoznao ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca.

Linta je kao pozitivan primjer naveo profesionalan i korektan odnos službenika policijske stanice u Gvozdu, Vrginmostu, prema suprižnicima Milu i LJubici Šapić, kojima je izdata potvrda o privremenom odlasku izvan Hrvatske na pet godina i potvrda o podnesenom zahtjevu za izdavanje hrvatske lične karte.

"Nadam se da će to postati veoma brzo pravilo, a ne izuzetak u odnosu prema hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti", dodao je Linta.

On je podsjetio da još nije dobio odgovor na prethodna pisma upućena hrvatskim zvaničnicima u kojima upozorava na diskriminaciju, koju čine službenici MUP-a Hrvatske u policijskim upravama i stanicama i hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici prema građanima srpske nacionalnosti u vezi sa prebivalištem i brisanjem iz evidencije više od 50.000 Srba.

Linta je, između ostalih, pisma sa zahtjevom da se reguliše privremeni odlazak van Hrvatske za izbjegle Srbe, da bi zadržali hrvatsku ličnu kartu, uputio premijeru Hrvatske Zoranu Milanoviću, te ministru unutrašnjih poslova Ranku Ostojiću.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar