Срби од 20:30 бране трон Европе против Мађара!

Европско првенство у ватерполу завршиће се још једним "вечитим ватерполо дербијем". Шампион Старог континента против шампиона света!

Остали спортови 27.07.2014 | 18:10
Срби од 20:30 бране трон Европе против Мађара!

За било ког српског ватерполисту од првог тренинга и првог уласка у базен постоји мало изазова великих као онај који је овог викенда пред нашим репрезентативцима:

Недеља, 20.30 часова, Будимпешта, Маргит сигет - финале Европског првенства против Мађарске!

Наравно, иста прича важи и за ватерполисте северних комшија и због тога се утакмице наше две репрезентације традиционално називају "класицима".

"Чињеница да је велики део карата распродат још у јануару довољно говори колика еуфорија влада у Мађаској", рекао је пред одлазак на ЕП капитен Живко Гоцић.

"Већи мотив од играња оваквог турнира у Мађарској, земљи ватерпола, није потребан и не постоји. То је земља ватерпола, слично је као Светско првенство у Бразилу у фудбалу", сликовито је описао Андрија Прлаиновић на истој конференцији за новинаре.

Улазница за финале одавно нема у продаји. Навијачи у Будимпешти приредиће спектакл, у ишчекивању новог тријумфа својих земљака, светских шампиона, у финалу ЕП. Последње континентално злато освојили су 1999. године, у Фиренци.

Са друге стране, Срби бране трофеј, освојен у Ајндховену пре две године. За разлику од Мађара, они су своју нацију размазили и навикли на победе на првенствима Старог континента:

Од последњег мађарског тријумфа на ЕП, репрезентације СР Југославије, државне заједнице Србије и Црне Горе и Србије освојиле су ЧЕТИРИ европска првенства!

Од укидања санкција, само 1999. године наша селекција није дошла бар до полуфинала и једина је која је у 21. веку на сваком ЕП освајала медаљу! То ће урадити и ове године, јер је већ обезбедила сребро, сензационалним тријумфом над Црном Гором у полуфиналу.

Велики тријумф над Црногорцима, остварен упркос заостатку од четири гола, изабраници Дејана Савића оставили су за собом исте вечери и од суботе посветили сву пажњу наредној утакмици. За злато.

Управо је Будимпешта место на коме је наша репрезентација пре 13 година и почела феноменалан низ освајања одличја. У финалу је победила Италију 8:5 и, предвођена Владимиром Вујасиновићем и Александром Шапићем, заказала спектакуларну прославу испред Старог двора.

Најбољи српски ватерполисти вратили су се у Београд са златом и из Крања 2003, 2006. су га освојили на Ташмајдану, а до новог, холандског злата (2012), освојили су сребро у Малаги 2008. и бронзу у Загребу, 2010.

Са Мађарима су се сусретали у финалу 2006, у Србији, и победили их 9:8, као и 1997, у Севиљи, када су наше комшије освојиле своју претпоследњу евро титулу (3:2).

Ове године, српска и мађарска репрезентација одиграле су два такмичарска меча. На турниру Светске лиге у Дубаију биле су убедљиве у дуелима са конкуренцијом, а "делфини" су у финалу остварили ефектан тријумф - 10:6. Потом су се састали и у првој фази ЕП, 17. јула, а победник је била Мађарска - 8:6.

Од тог пораза, Србија је ремизирала са Хрватском (8:8), па "везала" победе над Шпанијом (8:6), за пласман у четвртфинале, Грчком (13:9), за пласман у полуфинале и Црном Гором (10:9), за пласман у финале.

Мађари су прву фазу завршили на првом месту Групе Б, па су имали одмор од победе над Хрватском 21. јула (7:6) до тријумфа над Италијом у полуфиналу (8:7), четири дана касније.

Остали су само још они.... Да, они, наши стари ривали у ватерполу и неизбежни противници у завршницама великих такмичења. Сада је још теже, јер се игра на базену у Мађарској, али било је и тежих ситуација одакле су српски ватерполисти испливали, па се и сада сви уздају у њих и верују у злато.

Време је за још један ватерполо класик! Момци, срећно!

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Градиска РС

27.07.2014 16:12

Сви у напад,ајмо,ајде....

ОДГОВОРИТЕ