Srbi od 20:30 brane tron Evrope protiv Mađara!

Evropsko prvenstvo u vaterpolu završiće se još jednim "večitim vaterpolo derbijem". Šampion Starog kontinenta protiv šampiona sveta!

Ostali sportovi 27.07.2014 | 18:10
Srbi od 20:30 brane tron Evrope protiv Mađara!

Za bilo kog srpskog vaterpolistu od prvog treninga i prvog ulaska u bazen postoji malo izazova velikih kao onaj koji je ovog vikenda pred našim reprezentativcima:

Nedelja, 20.30 časova, Budimpešta, Margit siget - finale Evropskog prvenstva protiv Mađarske!

Naravno, ista priča važi i za vaterpoliste severnih komšija i zbog toga se utakmice naše dve reprezentacije tradicionalno nazivaju "klasicima".

"Činjenica da je veliki deo karata rasprodat još u januaru dovoljno govori kolika euforija vlada u Mađaskoj", rekao je pred odlazak na EP kapiten Živko Gocić.

"Veći motiv od igranja ovakvog turnira u Mađarskoj, zemlji vaterpola, nije potreban i ne postoji. To je zemlja vaterpola, slično je kao Svetsko prvenstvo u Brazilu u fudbalu", slikovito je opisao Andrija Prlainović na istoj konferenciji za novinare.

Ulaznica za finale odavno nema u prodaji. Navijači u Budimpešti prirediće spektakl, u iščekivanju novog trijumfa svojih zemljaka, svetskih šampiona, u finalu EP. Poslednje kontinentalno zlato osvojili su 1999. godine, u Firenci.

Sa druge strane, Srbi brane trofej, osvojen u Ajndhovenu pre dve godine. Za razliku od Mađara, oni su svoju naciju razmazili i navikli na pobede na prvenstvima Starog kontinenta:

Od poslednjeg mađarskog trijumfa na EP, reprezentacije SR Jugoslavije, državne zajednice Srbije i Crne Gore i Srbije osvojile su ČETIRI evropska prvenstva!

Od ukidanja sankcija, samo 1999. godine naša selekcija nije došla bar do polufinala i jedina je koja je u 21. veku na svakom EP osvajala medalju! To će uraditi i ove godine, jer je već obezbedila srebro, senzacionalnim trijumfom nad Crnom Gorom u polufinalu.

Veliki trijumf nad Crnogorcima, ostvaren uprkos zaostatku od četiri gola, izabranici Dejana Savića ostavili su za sobom iste večeri i od subote posvetili svu pažnju narednoj utakmici. Za zlato.

Upravo je Budimpešta mesto na kome je naša reprezentacija pre 13 godina i počela fenomenalan niz osvajanja odličja. U finalu je pobedila Italiju 8:5 i, predvođena Vladimirom Vujasinovićem i Aleksandrom Šapićem, zakazala spektakularnu proslavu ispred Starog dvora.

Najbolji srpski vaterpolisti vratili su se u Beograd sa zlatom i iz Kranja 2003, 2006. su ga osvojili na Tašmajdanu, a do novog, holandskog zlata (2012), osvojili su srebro u Malagi 2008. i bronzu u Zagrebu, 2010.

Sa Mađarima su se susretali u finalu 2006, u Srbiji, i pobedili ih 9:8, kao i 1997, u Sevilji, kada su naše komšije osvojile svoju pretposlednju evro titulu (3:2).

Ove godine, srpska i mađarska reprezentacija odigrale su dva takmičarska meča. Na turniru Svetske lige u Dubaiju bile su ubedljive u duelima sa konkurencijom, a "delfini" su u finalu ostvarili efektan trijumf - 10:6. Potom su se sastali i u prvoj fazi EP, 17. jula, a pobednik je bila Mađarska - 8:6.

Od tog poraza, Srbija je remizirala sa Hrvatskom (8:8), pa "vezala" pobede nad Španijom (8:6), za plasman u četvrtfinale, Grčkom (13:9), za plasman u polufinale i Crnom Gorom (10:9), za plasman u finale.

Mađari su prvu fazu završili na prvom mestu Grupe B, pa su imali odmor od pobede nad Hrvatskom 21. jula (7:6) do trijumfa nad Italijom u polufinalu (8:7), četiri dana kasnije.

Ostali su samo još oni.... Da, oni, naši stari rivali u vaterpolu i neizbežni protivnici u završnicama velikih takmičenja. Sada je još teže, jer se igra na bazenu u Mađarskoj, ali bilo je i težih situacija odakle su srpski vaterpolisti isplivali, pa se i sada svi uzdaju u njih i veruju u zlato.

Vreme je za još jedan vaterpolo klasik! Momci, srećno!

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gradiska RS

27.07.2014 16:12

Svi u napad,ajmo,ajde....

ODGOVORITE