'Орлићи' попут златних 'Чилеанаца'

Омладинска репрезентација Србије прва је селекција од златне чилеанске која ће се такмичити на У-20 Светском првенству.

Фудбал 26.07.2014 | 18:40
'Орлићи' попут златних 'Чилеанаца'

Бобан, Шукер, Мијатовић, Јарни, Павличић, Лековић, Ђурковић, Јанковић, Штимац, Просинечки и Брновић - састав је екипе са слике која је 1987. ушла у историју југословенског фудбала и која је често помињана ових дана.

Наведени састав заједно је пре 27 година наступио у Чилеу, на У-20 Светском првенству, освојио прво место и обрадовао нацију. Роберт Просинечки проглашен је најбољим играчем турнира.

Од тада је одиграно 13 (словима: ТРИНАЕСТ!) У-20 светских првенстава, две Југославије су престале да постоје, а српски таленти нису изборили учешће ни на једном глобалном надметању. Све до ове године. Све до петка увече.

Голом Синише Мандића у 90. минуту "орлићи" су победили Бугаре, пласирали се у полуфинале Европског првенства и обезбедили своје место на Светском првенству на Новом Зеланду, следеће године.

За сада је разјашњено да ће на великом турниру учествовати и репрезентације Фиџија, Новог Зеланда, Аустрије, Немачке, Мађарске, Португала, Србије и Украјине.

Са осталих континената доћи ће још по четири учесника, а огромно изненађење биће ако се на турниру не појаве традиционално доминатне Аргентина (шест титула) и Бразил (пет). Актуелни шампион света - Француска, неће учествовати.

Светско првенство биће одржано од 30. маја до 20. јуна 2015., а групе ће бити жребане 30. јануара наредне године.

У-19 репрезентација Србије одиграла је на актуелном Европском првенству три утакмице и остварила два ремија (Украјина 1:1, Немачка 2:2) и једну победу, над Бугарском (1:0).

Селектор Вељко Пауновић остао је током турнира без најбољег играча Андрије Живковића, који се вратио у Партизан, као и без капитена Немање Максимовића, који је против Немачке добио црвени картон, али је одслужио казну и биће спреман да у понедељак заигра у полуфиналу против Португала (21.00 час).

Током турнира, у тим је уврштен и Милан Јокић, асистент за гол против Бугара, а још није разјашњено да ли ће се и Данило Пантић вратити у Партизан пре полуфинала. Он је због повреде био принуђен да у петак увече напусти терен у 60. минуту и детаљни прегледи утврдиће да ли је његова повреда озбиљна.

За Србију су на Европском првенству у Мађарској наступили и наступају: Предраг Рајковић, Вања Милинковић Савић, Немања Антонов, Саша Здјелар, Миладин Стевановић, Срђан Бабић, Милан Гајић, Вељко Симић, Немања Максимовић, Мијат Гаћиновић, Андрија Живковић, Марко Грујић, Михаило Ристић, Данило Пантић, Милан Јокић, Станиша Мандић, Вукашин Јовановић, Дејан Дражић и Лука Јовић.

Коментари / 0

Оставите коментар