'Orlići' poput zlatnih 'Čileanaca'

Omladinska reprezentacija Srbije prva je selekcija od zlatne čileanske koja će se takmičiti na U-20 Svetskom prvenstvu.

Fudbal 26.07.2014 | 18:40
'Orlići' poput zlatnih 'Čileanaca'

Boban, Šuker, Mijatović, Jarni, Pavličić, Leković, Đurković, Janković, Štimac, Prosinečki i Brnović - sastav je ekipe sa slike koja je 1987. ušla u istoriju jugoslovenskog fudbala i koja je često pominjana ovih dana.

Navedeni sastav zajedno je pre 27 godina nastupio u Čileu, na U-20 Svetskom prvenstvu, osvojio prvo mesto i obradovao naciju. Robert Prosinečki proglašen je najboljim igračem turnira.

Od tada je odigrano 13 (slovima: TRINAEST!) U-20 svetskih prvenstava, dve Jugoslavije su prestale da postoje, a srpski talenti nisu izborili učešće ni na jednom globalnom nadmetanju. Sve do ove godine. Sve do petka uveče.

Golom Siniše Mandića u 90. minutu "orlići" su pobedili Bugare, plasirali se u polufinale Evropskog prvenstva i obezbedili svoje mesto na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu, sledeće godine.

Za sada je razjašnjeno da će na velikom turniru učestvovati i reprezentacije Fidžija, Novog Zelanda, Austrije, Nemačke, Mađarske, Portugala, Srbije i Ukrajine.

Sa ostalih kontinenata doći će još po četiri učesnika, a ogromno iznenađenje biće ako se na turniru ne pojave tradicionalno dominatne Argentina (šest titula) i Brazil (pet). Aktuelni šampion sveta - Francuska, neće učestvovati.

Svetsko prvenstvo biće održano od 30. maja do 20. juna 2015., a grupe će biti žrebane 30. januara naredne godine.

U-19 reprezentacija Srbije odigrala je na aktuelnom Evropskom prvenstvu tri utakmice i ostvarila dva remija (Ukrajina 1:1, Nemačka 2:2) i jednu pobedu, nad Bugarskom (1:0).

Selektor Veljko Paunović ostao je tokom turnira bez najboljeg igrača Andrije Živkovića, koji se vratio u Partizan, kao i bez kapitena Nemanje Maksimovića, koji je protiv Nemačke dobio crveni karton, ali je odslužio kaznu i biće spreman da u ponedeljak zaigra u polufinalu protiv Portugala (21.00 čas).

Tokom turnira, u tim je uvršten i Milan Jokić, asistent za gol protiv Bugara, a još nije razjašnjeno da li će se i Danilo Pantić vratiti u Partizan pre polufinala. On je zbog povrede bio prinuđen da u petak uveče napusti teren u 60. minutu i detaljni pregledi utvrdiće da li je njegova povreda ozbiljna.

Za Srbiju su na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj nastupili i nastupaju: Predrag Rajković, Vanja Milinković Savić, Nemanja Antonov, Saša Zdjelar, Miladin Stevanović, Srđan Babić, Milan Gajić, Veljko Simić, Nemanja Maksimović, Mijat Gaćinović, Andrija Živković, Marko Grujić, Mihailo Ristić, Danilo Pantić, Milan Jokić, Staniša Mandić, Vukašin Jovanović, Dejan Dražić i Luka Jović.

Komentari / 0

Ostavite komentar