Само једно ".цом" у историји је коштало више од 10 милиона долара

Више од 500 интернет домена у свету садашњи власници су платили милион долара или више од те суме. Није изненађење да су највише новца донели називи сајтова везани за секс и коцкање.

Информационе технологије 24.07.2014 | 22:42
Само једно ".цом" у историји је коштало више од 10 милиона долара

Сајт бусинессинсидер.цом претражио је податаке о постојећим интернет доменима и саставио листу најскупљих. Напомена је да се цена односи само на право на коришћење имена сајта, а не на вредност пословних операција које стоје иза њих.

1. Сеx.цом — 13 милиона долара
Година продаје: 2010.Сеx.цом је ушао у "Гинисову књигу рекорда" као најскупље продати интернет домен у историји. Фирма "Еском" продала га је "Кловер холдингсу", а овој трансакцији претходила је деценијска битка око права на овај домен између Герија Кремена, предузетника који га је први регистровао и Стивена Коена који му га је преваром отео. Коен је на крају морао да га врати, претходно зарадивши такође огроман новац.

2. Фунд.цом — 9.999.950 долара
Година продаје: 2008. Посредник у продаји овог домена била је фирма "Клек медија", а након што су објавили његову вредност, мало људи специјализованих за овај бизнис били су склони да поверују у вест. Ипак, вест се испоставила као тачна, а купац је била њујоршка фирма раније позната као "Мид технолоџиз" која је платила домен у готовини.

3. Порн.цом — 9,5 милиона долара
Година продаје: 2007.У време када је продат, овај домен је био највећа трансакција у готовини за било које име сајта икада и друга највреднија продаја после сеx.цом. Посредник у продаји фирми МXН био је сајт моникер.цом чији извршни директор Монте Кан неколико месеци пре тога на аукцији успео да цену порн.цом дигне на седам милиона долара, али сума тада није задовољила власника који је тражио још.

4. Диамонд.цом - 7,5 милиона долара
Година продаје: 2006. Купац овог домена бави се, наравно продајом дијаманата. Сајт одимо.цом продао је "дијамант" сајту за онлајн продају драгуља ице.цом, а ова трансакција била је једна од највреднијих у том тренутку.

5. Слотс.цом — 5,5 милиона долара
Година продаје: 2010.Специјализовани сајт тецхцрунцх.цом је након објаве вести о овој продаји приметио да је свако слово овог домена вредније од милион долара. Домен је први пут регистрован давне 1995. и сада се користи као портал за онлајн коцкање.

6. Тоyс.цом — 5,1 милиона долара
Година продаје: 2009.Компанија "Тојзарас", амерички гигант у малопродаји играчака, купила је за своје потребе овај домен моћног имена, само неколико месеци пре куповине сајта цандy.цом за три милиона долара.

7. Цлотхес.цом — 4,9 милиона долара
Година продаје: 2008.Сајт за онлајн продају ципела заппос.цом платио је скоро пет милиона долара за овај домен чије име у преводу с енглеског значи "одећа". И један и други сајт сада су власништво "Амазона".

8. Медицаре.цом — 4,8 милиона долара
Година продаје: мај 2014.Сајт еХеатхИнсуранце.цом купио је домен чије име означава здравствену заштиту током овог пролећа. Према вестима везаним за трансакцију, купац је платио 4,5 милиона долара у готовини и "опростио 0,3 милиона" продавцу са којим је очигледно већ био у пословним везама.

9. ИГ.цом — 4,7 милиона долара
Година продаје: септембар 2013.У продаји је посредник била фирма "Иглу/Нетнејмс". Купац је била лондонска "ИГ група", а претходни власник био је бразилски интернет претраживач иГ.

10. МИ.цом — 3,6 милиона долара
Година продаје: април 2014.Кинеска фирма "Сиаоми" купила је током приватне продаје овај домен, који је наводно најскупље име сајта које је икада купила нека интернет компанија из Кине. Из "Сиаомија", који се бави производњом смартфонова, апликација и електронике, тврде да намеравају да га користе како би промовисали свој бренд (последња два слова имена).

Коментари / 0

Оставите коментар