Samo jedno ".com" u istoriji je koštalo više od 10 miliona dolara

Više od 500 internet domena u svetu sadašnji vlasnici su platili milion dolara ili više od te sume. Nije iznenađenje da su najviše novca doneli nazivi sajtova vezani za seks i kockanje.

Informacione tehnologije 24.07.2014 | 22:42
Samo jedno ".com" u istoriji je koštalo više od 10 miliona dolara

Sajt businessinsider.com pretražio je podatake o postojećim internet domenima i sastavio listu najskupljih. Napomena je da se cena odnosi samo na pravo na korišćenje imena sajta, a ne na vrednost poslovnih operacija koje stoje iza njih.

1. Sex.com — 13 miliona dolara
Godina prodaje: 2010.Sex.com je ušao u "Ginisovu knjigu rekorda" kao najskuplje prodati internet domen u istoriji. Firma "Eskom" prodala ga je "Klover holdingsu", a ovoj transakciji prethodila je decenijska bitka oko prava na ovaj domen između Gerija Kremena, preduzetnika koji ga je prvi registrovao i Stivena Koena koji mu ga je prevarom oteo. Koen je na kraju morao da ga vrati, prethodno zaradivši takođe ogroman novac.

2. Fund.com — 9.999.950 dolara
Godina prodaje: 2008. Posrednik u prodaji ovog domena bila je firma "Klek medija", a nakon što su objavili njegovu vrednost, malo ljudi specijalizovanih za ovaj biznis bili su skloni da poveruju u vest. Ipak, vest se ispostavila kao tačna, a kupac je bila njujorška firma ranije poznata kao "Mid tehnolodžiz" koja je platila domen u gotovini.

3. Porn.com — 9,5 miliona dolara
Godina prodaje: 2007.U vreme kada je prodat, ovaj domen je bio najveća transakcija u gotovini za bilo koje ime sajta ikada i druga najvrednija prodaja posle sex.com. Posrednik u prodaji firmi MXN bio je sajt moniker.com čiji izvršni direktor Monte Kan nekoliko meseci pre toga na aukciji uspeo da cenu porn.com digne na sedam miliona dolara, ali suma tada nije zadovoljila vlasnika koji je tražio još.

4. Diamond.com - 7,5 miliona dolara
Godina prodaje: 2006. Kupac ovog domena bavi se, naravno prodajom dijamanata. Sajt odimo.com prodao je "dijamant" sajtu za onlajn prodaju dragulja ice.com, a ova transakcija bila je jedna od najvrednijih u tom trenutku.

5. Slots.com — 5,5 miliona dolara
Godina prodaje: 2010.Specijalizovani sajt techcrunch.com je nakon objave vesti o ovoj prodaji primetio da je svako slovo ovog domena vrednije od milion dolara. Domen je prvi put registrovan davne 1995. i sada se koristi kao portal za onlajn kockanje.

6. Toys.com — 5,1 miliona dolara
Godina prodaje: 2009.Kompanija "Tojzaras", američki gigant u maloprodaji igračaka, kupila je za svoje potrebe ovaj domen moćnog imena, samo nekoliko meseci pre kupovine sajta candy.com za tri miliona dolara.

7. Clothes.com — 4,9 miliona dolara
Godina prodaje: 2008.Sajt za onlajn prodaju cipela zappos.com platio je skoro pet miliona dolara za ovaj domen čije ime u prevodu s engleskog znači "odeća". I jedan i drugi sajt sada su vlasništvo "Amazona".

8. Medicare.com — 4,8 miliona dolara
Godina prodaje: maj 2014.Sajt eHeathInsurance.com kupio je domen čije ime označava zdravstvenu zaštitu tokom ovog proleća. Prema vestima vezanim za transakciju, kupac je platio 4,5 miliona dolara u gotovini i "oprostio 0,3 miliona" prodavcu sa kojim je očigledno već bio u poslovnim vezama.

9. IG.com — 4,7 miliona dolara
Godina prodaje: septembar 2013.U prodaji je posrednik bila firma "Iglu/Netnejms". Kupac je bila londonska "IG grupa", a prethodni vlasnik bio je brazilski internet pretraživač iG.

10. MI.com — 3,6 miliona dolara
Godina prodaje: april 2014.Kineska firma "Siaomi" kupila je tokom privatne prodaje ovaj domen, koji je navodno najskuplje ime sajta koje je ikada kupila neka internet kompanija iz Kine. Iz "Siaomija", koji se bavi proizvodnjom smartfonova, aplikacija i elektronike, tvrde da nameravaju da ga koriste kako bi promovisali svoj brend (poslednja dva slova imena).

Komentari / 0

Ostavite komentar