Кратки савјети за електронски сигуран одмор

Лето је у пуном јеку а то значи да ће се многи људи упутити на заслужене одморе. Па ипак, као што треба да проверите савете за здравље пре путовања на други крај света, исто тако би требало да поведете рачуна о „вакцинацији“ против било каквог ризика од сајбер-инфекција на вашем путовању.

Информационе технологије 24.07.2014 | 12:05
Кратки савјети за електронски сигуран одмор

Имајући ово на уму, ево кратког водича компаније Касперскy Лаб за (електронски) сигуран одмор.

Резервација одмора: Када пронађете поуздан сајт за резервисање смештаја, не заборавите да будете пажљиви приликом онлајн плаћања. Пре обављања трансакције, проверите свој уређај и софтвер да бисте се уверили да је све ажурирано са најновијим безбедносним функцијама. Услуга за пребацивање новца мора бити проверена из сигурносних разлога и увек мора бити активан солидан анти-вирус програм са уграђеном сигурном заштитом новца.

Уређаји: Свакако, највећи број људи воли да понесе са собом мобилни телефон или компјутер. Међутим, ако ваш уређај садржи вредне податке – било да је у питању телефон, таблет или лаптоп – уверите се да имате сигурносну копију података која ће вас дочекати код куће. На тај начин, у случају крађе, квара или губљења машине, сви подаци ће бити сигурни на екстерном хард-диску.

Када користе преносиве уређаје на одмору, корисници би требало да инсталирају неку врсту заштите против крађе (анти-тхефт) или барем да знају да користе уграђене функције за заштиту против крађе на својим уређајима.

Док сте на одмору: Када сте на породичном одмору, важно је да имате неколико контакт-телефона за хитне случајеве. Ово посебно добија на значају при путовању у иностранство где интернет конекција можда неће увек бити доступна. Стога, сви бројеви би требало да буду сачувани на телефону, на лаптопу и записани на папиру. Такође, када путујете ван земље, будите сигурни да знате како да позивате своју земљу из земље у коју сте отпутовали.

Wи-Фи приступне тачке (хотспотс): Посебно је важно да пазите када користите приступне тачке, на пр. када користите бесплатан Wи-Фи у хотелима или кафићима, јер ту вребају опасности. Ако је могуће, избегавајте онлајн банковне трансакције, куповине или обављање било каквих других осетљивих трансакција са приступних тачака, осим ако је успостављена сигурна ВПН конекција. За оне који унапред знају да ће користити приступне тачке, савет је да се обезбеде инсталирањем ВПН апликације или софтвера.

Кредитне картице: Понесите више од једне кредитне или дебитне картице са собом, тако да имате резервни план уколико се догоди да је нека картица украдена или отказана. Ако путујете са великом количином готовине, чувајте је у хотелском сефу (заједно са пасошем, осим ако није неопходно да га носите са собом).

Од изузетног је значаја да предузмете све предложене кораке како бисте били сигурни да је ваш одмор заштићен од било каквих сајбер-криминалних претњи или превара које би могле да вам покваре забаву.

Коментари / 0

Оставите коментар