ЕУ се неће ширити наредних пет година!

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да се ни једна нова земља неће придружити Европској унији у току наредних пет година његовог мандата иако би требало да се она отвори балканским државама.

Регион 17.07.2014 | 22:51
ЕУ се неће ширити наредних пет година!

“Неће бити новог проширења у наредних пет година”, потврдио је Јункер пред европским посланицима.

“Унији је потребна пауза у процесу проширења како би учврстила оно што је учињено у 28 држава чланица, додао је он подсјетивши да јој се 13 држава придружило у десет година.

“За вријеме мог предсједавања Комисијом, наставиће се преговори који су у току, посебно са земљама западног Балкана које имају потребу за европском перспективом”, прецизирао је Јункер.

Јункер је позвао да се “интензивирају напори за сарадњу, удруживање и партнерство” са земљама у “источном сусједству”, као Украјина и Молдавија.

“Украјинци су европски народ и Украјина има своје мјесто у Европи”, изјавио је он.

Изјаснио се такође за “јачу Европу на међународној сцени”. Изразио је жељу да будући високи поредставник за спољне послове ЕУ буде “поштована личност с искуством”.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мики

17.07.2014 21:13

Оде воз . ватј се арапа и града на води

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

18.07.2014 06:13

Како је почело неће ни бити Европске уније за пет година... Распашће се... Већ једна по једна земља тражи референдуме о изласку из ЕУ.. Боље да се ми хватамо Евроазијске уније док је време... То је будуцност за нас, а не ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуропа

21.07.2014 05:42

Неће моћи од Израела, треба да се он мало прошири а ти који га подржавају нека му дају коју покрајину да не гужва увијек.

ОДГОВОРИТЕ