EU se neće širiti narednih pet godina!

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da se ni jedna nova zemlja neće pridružiti Evropskoj uniji u toku narednih pet godina njegovog mandata iako bi trebalo da se ona otvori balkanskim državama.

Region 17.07.2014 | 22:51
EU se neće širiti narednih pet godina!

“Neće biti novog proširenja u narednih pet godina”, potvrdio je Junker pred evropskim poslanicima.

“Uniji je potrebna pauza u procesu proširenja kako bi učvrstila ono što je učinjeno u 28 država članica, dodao je on podsjetivši da joj se 13 država pridružilo u deset godina.

“Za vrijeme mog predsjedavanja Komisijom, nastaviće se pregovori koji su u toku, posebno sa zemljama zapadnog Balkana koje imaju potrebu za evropskom perspektivom”, precizirao je Junker.

Junker je pozvao da se “intenziviraju napori za saradnju, udruživanje i partnerstvo” sa zemljama u “istočnom susjedstvu”, kao Ukrajina i Moldavija.

“Ukrajinci su evropski narod i Ukrajina ima svoje mjesto u Evropi”, izjavio je on.

Izjasnio se takođe za “jaču Evropu na međunarodnoj sceni”. Izrazio je želju da budući visoki poredstavnik za spoljne poslove EU bude “poštovana ličnost s iskustvom”.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Miki

17.07.2014 21:13

Ode voz . vatj se arapa i grada na vodi

ODGOVORITE
Name

dado

18.07.2014 06:13

Kako je počelo neće ni biti Evropske unije za pet godina... Raspašće se... Već jedna po jedna zemlja traži referendume o izlasku iz EU.. Bolje da se mi hvatamo Evroazijske unije dok je vreme... To je buducnost za nas, a ne EU.

ODGOVORITE
Name

Europa

21.07.2014 05:42

Neće moći od Izraela, treba da se on malo proširi a ti koji ga podržavaju neka mu daju koju pokrajinu da ne gužva uvijek.

ODGOVORITE