Савитљиви телевизори стижу 2017.

Компанија ЛГ представила је ове седмице свој савитљиви екран од 18 инча који се може “спаковати” у малену ролну пречника 3 центиметра. Продаја телевизора са овим екраном најављена је за 2017. годину.

Информационе технологије 12.07.2014 | 13:50
Савитљиви телевизори стижу 2017.

ЛГ је 9. јула представио свој нови екран, толико флексибилан да се може савити у ролну, а чија је резолуција 1200x810 пиксела.

То је само још један успешан потез на путу који би требало да води до мањих, преносивих уређаја са већим дисплејем који би по потреби могао да се развије и замени телевизор, преноси Дејли телеграф.

Представници компаније ЛГ тврде да ће први савитљиви телевизори са екраном од 60 инча и Ултра ХД квалитетом слике бити у продаји већ 2017. године. Такви телевизори могли би да се савију у мање ролне, лакше преносиве или једноставне за одлагање уколико се не користе.

Тајна овог савитљивог екрана је високо молекуларном слоју материјала на бази полимида, који уместо пластике чини полеђину екрана.

Сличне савитљиве екране компанија Сонy представила је још 2006. године, док је две године касније немачки Институт Макс Планк представио усавршенију верзију екрана примењенивих на телевизорима и лаптоповима.

Самсунг такође ради на овој идеји, па је тако прошле године у Лас Вегасу на Сајму потрошачке електронике представио савитљиви смартфон. И ЛГ и Самсунг су раније представили смартфоне са закривљеним дисплејима, који би требало да представљају прелазну фазу ка савитљивим моделима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хоцемо и ми...

12.07.2014 23:40

Ако коме треба савитљивих националиста ми у Босни имамо тога напретек...старији су модели па их дијелимо по нижој цијени.

ОДГОВОРИТЕ