Savitljivi televizori stižu 2017.

Kompanija LG predstavila je ove sedmice svoj savitljivi ekran od 18 inča koji se može “spakovati” u malenu rolnu prečnika 3 centimetra. Prodaja televizora sa ovim ekranom najavljena je za 2017. godinu.

Informacione tehnologije 12.07.2014 | 13:50
Savitljivi televizori stižu 2017.

LG je 9. jula predstavio svoj novi ekran, toliko fleksibilan da se može saviti u rolnu, a čija je rezolucija 1200x810 piksela.

To je samo još jedan uspešan potez na putu koji bi trebalo da vodi do manjih, prenosivih uređaja sa većim displejem koji bi po potrebi mogao da se razvije i zameni televizor, prenosi Dejli telegraf.

Predstavnici kompanije LG tvrde da će prvi savitljivi televizori sa ekranom od 60 inča i Ultra HD kvalitetom slike biti u prodaji već 2017. godine. Takvi televizori mogli bi da se saviju u manje rolne, lakše prenosive ili jednostavne za odlaganje ukoliko se ne koriste.

Tajna ovog savitljivog ekrana je visoko molekularnom sloju materijala na bazi polimida, koji umesto plastike čini poleđinu ekrana.

Slične savitljive ekrane kompanija Sony predstavila je još 2006. godine, dok je dve godine kasnije nemački Institut Maks Plank predstavio usavršeniju verziju ekrana primenjenivih na televizorima i laptopovima.

Samsung takođe radi na ovoj ideji, pa je tako prošle godine u Las Vegasu na Sajmu potrošačke elektronike predstavio savitljivi smartfon. I LG i Samsung su ranije predstavili smartfone sa zakrivljenim displejima, koji bi trebalo da predstavljaju prelaznu fazu ka savitljivim modelima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hocemo i mi...

12.07.2014 23:40

Ako kome treba savitljivih nacionalista mi u Bosni imamo toga napretek...stariji su modeli pa ih dijelimo po nižoj cijeni.

ODGOVORITE