Сјећање: СП 1990., финале НЕМ - АРГ 1:0

“И шта је досуђено? Досудио је пенал! Досудио. Је. Пенал“.

Фудбал 11.07.2014 | 06:38
Сјећање: СП 1990., финале НЕМ - АРГ 1:0

То су, подсећа се на званичном сајту ФИФА, чувене речи немачког коментатора Герда Рубенбауера након што је у финалу Мундијала 1990. године у 85. минуту досуђен пенал за Немачку против Аргентине.

Руди Фелер оборен је у шеснаестерцу, а Мексиканац Мендес показао је на белу тачку упркос бурним протестима Аргентинаца.

“Одмах сам знао да морам да изведем пенал“, каже стрелац победносоног гола Андреас Бреме и објашњава како је толика одговорност пала на њега.

“Тројица извођача пенала одређивани су пред сваки меч. Имали смо Рудија Фелера, али он је био фаулиран, а играч који је изнудио пенал не би требало да га изводи. Онда је на реду био Лотар Матеус, али он се није осећао добро. Било нам је важно да извођач буде пун самопоутдања, тако да сам ја узео лопту. Фелер ми је пришао и рекао: ’Ако даш гол, прваци смо’. Одговорио сам му: ’Хвала ти много, имаћу то на уму“.

На голу је тог осмог јула пре 24 године стајао Серхио Гојкоечеа, експерт за пенале, што је показао и у мечу са Југославијом на истом првенству. Међутим, Бреме је и сувише добро гађао доњи десни угао, тако да Гојкоечеа није могао да одбрани иако се бацио у праву страну.

“Догодило се нешто неописиво – сви сте видели слике прославе гола, у том тренутку смо знали да ћемо постати светски прваци. На мени је било шест, седам, осам саиграча, али то у том тренутку нисам примећивао“, изјавио је Бреме.

Гојкоечеа, логично, има сасвим другачије емоције када се спомене тај пенал.

“И даље ме боли. То што сам примио гол из тог пенала болније је него пет голова које ми је Колумбија дала у квалификацијама за Светско првенство 1994. године“, каже аргентински голман.

У недељу, 13. јула, на стадиону Маракана у Рио де Жаниеру поново ће се за титулу најбољег на планети борити Немачка и Аргентина. До сада су играли 20 пута – Елф је остварио пет тријумфа, Гаучоси девет, а нерешено је било пет пута.

Године 1986. у финалу СП славила је Аргентина, четири године касније Немачка, а ко ће постати светски првак 2014?

Коментари / 0

Оставите коментар