Колико се може вјеровати др Гуглу

Виртуелне ординације на интернету свима су доступне. Колико им се може веровати?

Здравље 06.07.2014 | 11:52
Колико се може вјеровати др Гуглу

Развој информационих технологија грађанима је омогућио доступност најразличитијих сазнања о разним болестима, дијагностици и лечењу. Интернет је постао скоро као лекарска ординација у којој се могу, поред експресне дијагнозе, добити и савети, па и терапије за одређене болести. Међутим, поставља се питање колико можемо веровати виртуелним ординацијама и лекарима и свему што се на најразличитијим сајтовима и форумима може прочитати.

- Обично људи траже на нету симптоме неке болести, дијагностику и методе лечења. Најпосећенији су сајтови о болестима кардиоваскуларног система, штитне жлезде, дојке, о полно преносивим болестима, о дијетама и брзом мршављењу и карциномима дебелог црева, простате и дојке - каже за “Блиц магазин” др Драган Миљковић из београдског дома здравља “Палилула”.

Према његовим речима, људи се на интернету често информишу и о терминима лабораторијске дијагностике. Занима их шта је ПСА, тумор маркери, ЛДЛ, Хдл, магнетна резонанца, ЦТ, колоноскопија... Након свега тога, каже др Миљковић, пацијенти припреме низ питања за свог доктора.

- То је једна од добрих страна интернета, а може бити добро и за самог пацијента. Међутим, лошија страна лечења преко интернета је та што пацијенти прихватају терапију тзв. др Гугла уместо да оду код свог доктора, јер не постоје општа правила у приступу лечења. Др Гугл дијагностификује болест, а доктор лечи пацијента узимајући у обзир опште стање пацијента - објашњава др Миљковић.

Он каже да се, на пример, не могу сви пацијенти од повишеног крвног притиска лечити истим лековима, јер је доказано да постоје људи који на одређену терапију реагују одлично (респондери), али има и оних који не реагују на терапију.

- Циљ изабраног доктора је да на основу свих података одреди прави лек, односно одговарајућу терапију за пацијента, а не за болест. То је суштина персоналне медицине јер је сваки човек (пацијент) персона за себе, сваки има свој интегритет, идентитет и специфично стање организма, па самим тим различито реагује на исту терапију. То је мултидисциплинарни приступ лечења где изабрани лекар у сарадњи са специјалистима за одређене гране медицине прописује ток и начин лечења за пацијента - прича др Миљковић.

Он истиче да др Гуглу можемо да верујемо у информисању о датој болести, у препознавању симптома и начину дијагностике, али да сам процес лечења и одабир терапије морамо препустити изабраном лекару.

- У противном, приступајући самолечењу по саветима др Гугла и његове терапије ризикујемо да озбиљно угрозимо здравље - каже др Миљковић.

Шта се најчешће тражи на нету
- Симптоми неке болести
- Дијагностика
- Лечење
- Термини лабораторијске дијагностике

Које се болести најчешће гуглају
- Болести кардиоваскуларног система
- Болести штитне жлезде
- Болести дојке
- Полно преносиве болести
- Дијете и брзо мршављење
- Карциноми дебелог црева, простате и дојке

Коментари / 0

Оставите коментар