Фацебоок на удару због тајног истраживања

Један од истраживача који су спровели тајни експеримент на Фацебооку извинио се јавности због манипулације неwс феед-ом, али је и бранио свој рад.

Информационе технологије 01.07.2014 | 10:20
Фацебоок на удару због тајног истраживања

Фацебоок је у јануару 2012. манипулисао неwс феед-ом код 700.000 корисника енглеског говорног подручја, како би проверио њихове емоционалне реакције на позитивне и негативне вести.

Анализирано је више од три милиона њихових постова.

"Моје колеге и ја се извињавамо због начина на који је рад описан и због љутње коју је изазвао. Користи истраживања можда нису оправдали сав овај бес", написао је Адам Крејмер, један од три аутора у свом статусу на Фацебооку.

Међутим, он је такође бранио свој рад.

"Мислили смо да је важно истражити да ли се пријатељи који виде позитиван садржај постова осећају негативно или изостављено", написао је он.

Истраживачи из целог света осудили су експеримент на Фацебооку тврдећи да крши етичке смернице за спровођење истраживања, нарочито у погледу "информисаног пристанка".

Џејмс Гримелман, професор права на Универзитету у Мериленду истиче да "Фацебоок није дозволио корисницима да сами одлуче да ли желе да учествују у студији".

"Студија је оштетила учеснике, јер је променила њихово расположење. Ово је лоше, чак и за Фацебоок", написао је он у дугом блог посту.

Макс Месник, истраживач са докторатом из области епидемиологије каже да један клик у бокс за сагласност са правилима коришћења друштвене мреже није довољно етичко оправдање за такву врсту истраживања.

"Истраживач је у обавези да информише све учеснике и тражи од њих сагласност. У многим случајевима, особље вербално пролази кроз подуже формуларе о сагласности са потенцијалним испитаницима и то тачку по тачку. Чак их и испитују како би проверили да ли су разумели о чему је реч", каже Месник.

Коментари / 0

Оставите коментар