Црногорци и Херцеговци заједно обиљежили Видовдан

На граници између Црне Горе и Србије и овог Видовдана служен помен за 162 борца црногорско херцеговачких батаљона погинулих 1915. године у борбама са аустроугарским јединицама.

Регион 28.06.2014 | 22:24
Црногорци и Херцеговци заједно обиљежили Видовдан

На Клобуку, у спомен капели коју је, у знак сјећања на клобучке јунаке, подигао Краљ Александар Карађорђевић 1924. године, служен је помен на 162 борца црногорско херцеговачких батаљона погинулих 1915. Године.

У присуству потомака бројних јунака одржан је историјски час, као и пригодан културно-умјетнички програм којим су Црногорци и Херцеговци наставили да чувају успомену на своје претке и терор аустроугарске монархије.

“Црна Гора је овдје на један специфичан начин, не као држава већ као НВО, учествујемо као комшије и рођаци, јер овдје фактички и нема границе, ово је вјештачка граница, јер како су се наши оци овдје окупљали прије сто години и борили заједно, тако се ми данас окупљамо и чувамо успомену на те свете жртве”.
 
“Овдје је народ био потпуно истребљен. Они који су успјели да побјегну они су некако преживјели, а они који нису завршили су на вјешалима у Требињу. Око 17 мушких глава са Клобука је објешено у Требињу, а ми нисмо имали толико домаћинстава. И то су уствари голе чињенице о којима треба стално да причамо и треба да их понављамо да их млађе генерације не би заборавиле”.

Помену на Клобуку присуствовали су и представаници града Требиња, који су положили цвијеће на спомен обиљежје настрадлих 1915. године.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар