Crnogorci i Hercegovci zajedno obilježili Vidovdan

Na granici između Crne Gore i Srbije i ovog Vidovdana služen pomen za 162 borca crnogorsko hercegovačkih bataljona poginulih 1915. godine u borbama sa austrougarskim jedinicama.

Region 28.06.2014 | 22:24
Crnogorci i Hercegovci zajedno obilježili Vidovdan

Na Klobuku, u spomen kapeli koju je, u znak sjećanja na klobučke junake, podigao Kralj Aleksandar Karađorđević 1924. godine, služen je pomen na 162 borca crnogorsko hercegovačkih bataljona poginulih 1915. Godine.

U prisustvu potomaka brojnih junaka održan je istorijski čas, kao i prigodan kulturno-umjetnički program kojim su Crnogorci i Hercegovci nastavili da čuvaju uspomenu na svoje pretke i teror austrougarske monarhije.

“Crna Gora je ovdje na jedan specifičan način, ne kao država već kao NVO, učestvujemo kao komšije i rođaci, jer ovdje faktički i nema granice, ovo je vještačka granica, jer kako su se naši oci ovdje okupljali prije sto godini i borili zajedno, tako se mi danas okupljamo i čuvamo uspomenu na te svete žrtve”.
 
“Ovdje je narod bio potpuno istrebljen. Oni koji su uspjeli da pobjegnu oni su nekako preživjeli, a oni koji nisu završili su na vješalima u Trebinju. Oko 17 muških glava sa Klobuka je obješeno u Trebinju, a mi nismo imali toliko domaćinstava. I to su ustvari gole činjenice o kojima treba stalno da pričamo i treba da ih ponavljamo da ih mlađe generacije ne bi zaboravile”.

Pomenu na Klobuku prisustvovali su i predstavanici grada Trebinja, koji su položili cvijeće na spomen obilježje nastradlih 1915. godine.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar