Нема договора Србије и Црне Горе

Министри спољних послова Србије Ивица Дачић и Црне Горе Игор Лукшић оцијенили су данас да имају суштински различите ставове о питању двојног држављанства и да су исцрпљене све могућности за компромисно рјешење.

Србија 17.06.2014 | 21:11
Нема договора Србије и Црне Горе

"Није могуће наћи компромисно решење о том питању и Србија наставља да дозвољава двојно држављанство за разлику од Црне Горе, што је потпуно легитимно", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре у Београду.

Објашњавајући позицију Црне Горе, Лукшић је рекао да мале земље имају ригидније законодавство о питању двојног држављанства.

Дачић и Лукшић оцијенили су да су односи двије земље неупоредиво бољи него прије неколико година, те да би требало да се усредсреде на тражење заједничких интереса међу којима су и европске интеграције и
сарадња у области економије.

Двојица министара потписала су Споразум о сарадњи дипломатских академија и Споразум о уступању коришћења непокретности на реципрочној основи за смјештај дипломатско-конзуларних представништава.

Дачић је рекао да су се у претходним годинама двије земље трудиле да релаксирају све теме које су изазивале тензије, те да је добро што Србија и Црна Гора иду ка ЕУ "свјесне тежине тог пута и разних
условљавања".

"То јесте пут који ће обезбедити бољу будућност. Отворени смо за разговоре о свим темама и евентулни заједнички наступ на политичко-дипломатској карти света", рекао је Дачић, напомињући да то подразумијева и сарадњу у области економије, инфраструктуре, енергетике и саобраћаја.

Он је захвалио Црној Гори за помоћ коју је пружила послије катастрофалних поплава које су задесиле Србију, преносе београдски медији.

Лукшић је поручио да је важно да се односи двије земље продубљују кроз конкретне канале сарадње на прагматичан начин, наводећи да је данас разговарано и о европским интеграцијама које имају огроман значај за регион.

Одговарајући на питање да ли се срео са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, који је данас боравио у Београду, Лукшић је рекао да није, али да то не значи да није расположен да са њим
разговара.

Дачић је објаснио да је Лукшићева посјета била планирана прије посјете руског министра и да је Лавров отишао и прије него што је Лукшић стигао у Београд.

"Ове две посете нису у некој вези, нисмо имали тројне састанке", рекао је Дачић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

17.06.2014 21:13

Јаке ми дрзаве Ц.Г,сад треба протерати Црногорце из Србије

ОДГОВОРИТЕ