Nema dogovora Srbije i Crne Gore

Ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i Crne Gore Igor Lukšić ocijenili su danas da imaju suštinski različite stavove o pitanju dvojnog državljanstva i da su iscrpljene sve mogućnosti za kompromisno rješenje.

Srbija 17.06.2014 | 21:11
Nema dogovora Srbije i Crne Gore

"Nije moguće naći kompromisno rešenje o tom pitanju i Srbija nastavlja da dozvoljava dvojno državljanstvo za razliku od Crne Gore, što je potpuno legitimno", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Objašnjavajući poziciju Crne Gore, Lukšić je rekao da male zemlje imaju rigidnije zakonodavstvo o pitanju dvojnog državljanstva.

Dačić i Lukšić ocijenili su da su odnosi dvije zemlje neuporedivo bolji nego prije nekoliko godina, te da bi trebalo da se usredsrede na traženje zajedničkih interesa među kojima su i evropske integracije i
saradnja u oblasti ekonomije.

Dvojica ministara potpisala su Sporazum o saradnji diplomatskih akademija i Sporazum o ustupanju korišćenja nepokretnosti na recipročnoj osnovi za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Dačić je rekao da su se u prethodnim godinama dvije zemlje trudile da relaksiraju sve teme koje su izazivale tenzije, te da je dobro što Srbija i Crna Gora idu ka EU "svjesne težine tog puta i raznih
uslovljavanja".

"To jeste put koji će obezbediti bolju budućnost. Otvoreni smo za razgovore o svim temama i eventulni zajednički nastup na političko-diplomatskoj karti sveta", rekao je Dačić, napominjući da to podrazumijeva i saradnju u oblasti ekonomije, infrastrukture, energetike i saobraćaja.

On je zahvalio Crnoj Gori za pomoć koju je pružila poslije katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju, prenose beogradski mediji.

Lukšić je poručio da je važno da se odnosi dvije zemlje produbljuju kroz konkretne kanale saradnje na pragmatičan način, navodeći da je danas razgovarano i o evropskim integracijama koje imaju ogroman značaj za region.

Odgovarajući na pitanje da li se sreo sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, koji je danas boravio u Beogradu, Lukšić je rekao da nije, ali da to ne znači da nije raspoložen da sa njim
razgovara.

Dačić je objasnio da je Lukšićeva posjeta bila planirana prije posjete ruskog ministra i da je Lavrov otišao i prije nego što je Lukšić stigao u Beograd.

"Ove dve posete nisu u nekoj vezi, nismo imali trojne sastanke", rekao je Dačić.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

17.06.2014 21:13

Jake mi drzave C.G,sad treba proterati Crnogorce iz Srbije

ODGOVORITE