Заборављени трагови српске војске

Више од 6.000 српских војничких гробаља налази се у 50 држава широм света. Само у Македонији, има их неколико десетина. Нажалост, ни у години у којој се обележава стотину година од Великог рата, готово ништа није урађено на њиховом уређењу.

Регион 14.06.2014 | 21:44
Заборављени трагови српске војске

На српском војничком гробљу на периферији Битоља, на металним крстовима нема имена - само бројеви. Изнад се налази костурница у којој су посмртни остаци 4.400 српских војника страдалих у Горничевској бици, једној од најзначајнијих за пробој Солунског фронта, и кости ратника из Балканских ратова.

О гробљу брину једино представници Српско-македонског друштва. На простору од Битоља до Кајмакчалана има око 75 пуковских гробаља српских незнаних јунака.

Председник Српско-македонског друштва Драгиша Страхињић процењује да би релативно брзо могла да се сазнају њихова имена.

"То зависи од архиве. Ако су сложни и ако отворе документа, то је за месец дана", каже Страхињић и поручује Београду да се одужи Солунцима.
Тридесетак километара од Битоља, у селу Бачу налази се рушевина куће у којој је била Врховна команда српске војске и у којој је једно време боравио краљ Александар.

На пола пута од Битоља према Кајмакчалану има још једно српско војничко гробље, у Скочивиру. Још један заборављени траг српске војске у Првом светском рату о коме брине само српско-македонско пријатељство.

Пут до врха Кајмакчалана, лошији него пре Другог светског рата. Ни Меморијални комплекс није у добром стању.

"Зашто српска деца не дођу? Нека се организује екскурзија, па да виде та гробља", каже Страхињић и истиче да на Кајмакчалану виђа и Американце.

У трагању за необележеним и запуштеним хумкама, Друштву Српско-македонског пријатељства помажу Удружење ратних добровољаца 1912-1918. и Планинарско друштво Копаоник.

Сви они се надају да ће, једног дана, на ред доћи и ексхумација, како би Солунци почивали на једном месту.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

прва линија

14.06.2014 20:53

Све вијести пратим зар бн тв толико окупирана смјехом додика а да не објави да нам војислав сесељ излази ускоро ако бог да мада то не иде у прилог томи и вуцицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тт

14.06.2014 21:13

Стварно срамота. Дјеца уче којешта у школама, а за гробља својих предака не знају ни да постоје а камо ли гдје су! Срамота за писце књига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

14.06.2014 21:57

Па ухватио се криминал у дрзави и просвјети, повезали се са туристицким агенцијама па малољетну дјецу водају по иностранству иако је то забрањено. Али то је исплативије и има висе пара него да воде дјецу по насој дрзави или да их уце нецему! Кога брига за Србе било да су зиви или мртви! Па њима ни поклани Срби нису свети! То је највеци сљам који постоји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лицно_обавјестење

14.06.2014 22:00

прва_линија ТВБН је извјестила овде о могуцем изласку Сесеља из притвора до пресуде, само мозда не тебе лицно. Сто се тице самог Сесеља није Србији никада добро донио па неце ни сада. Демократија махања пистољем у Скупстини Србије је надам се прослост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

14.06.2014 22:33

За " прва линија" Прво мало процитај около и не трци као здријебе пред руду!? Јуце (13.6.2014 у 13:46) БН ТВ објавио вијест "СЕСЕЉ НА СЛОБОДИ ЗА КОЈИ ДАН" Највисе коментара против Томе и Вуцица. Мало се окрене око себе прије него несто казес или написес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нидзо

15.06.2014 00:36

За ово су нам дједови И преци зивоте дали. И кад ме питају да ли би у рат исао опет

ОДГОВОРИТЕ