Zaboravljeni tragovi srpske vojske

Više od 6.000 srpskih vojničkih grobalja nalazi se u 50 država širom sveta. Samo u Makedoniji, ima ih nekoliko desetina. Nažalost, ni u godini u kojoj se obeležava stotinu godina od Velikog rata, gotovo ništa nije urađeno na njihovom uređenju.

Region 14.06.2014 | 21:44
Zaboravljeni tragovi srpske vojske

Na srpskom vojničkom groblju na periferiji Bitolja, na metalnim krstovima nema imena - samo brojevi. Iznad se nalazi kosturnica u kojoj su posmrtni ostaci 4.400 srpskih vojnika stradalih u Gorničevskoj bici, jednoj od najznačajnijih za proboj Solunskog fronta, i kosti ratnika iz Balkanskih ratova.

O groblju brinu jedino predstavnici Srpsko-makedonskog društva. Na prostoru od Bitolja do Kajmakčalana ima oko 75 pukovskih grobalja srpskih neznanih junaka.

Predsednik Srpsko-makedonskog društva Dragiša Strahinjić procenjuje da bi relativno brzo mogla da se saznaju njihova imena.

"To zavisi od arhive. Ako su složni i ako otvore dokumenta, to je za mesec dana", kaže Strahinjić i poručuje Beogradu da se oduži Soluncima.
Tridesetak kilometara od Bitolja, u selu Baču nalazi se ruševina kuće u kojoj je bila Vrhovna komanda srpske vojske i u kojoj je jedno vreme boravio kralj Aleksandar.

Na pola puta od Bitolja prema Kajmakčalanu ima još jedno srpsko vojničko groblje, u Skočiviru. Još jedan zaboravljeni trag srpske vojske u Prvom svetskom ratu o kome brine samo srpsko-makedonsko prijateljstvo.

Put do vrha Kajmakčalana, lošiji nego pre Drugog svetskog rata. Ni Memorijalni kompleks nije u dobrom stanju.

"Zašto srpska deca ne dođu? Neka se organizuje ekskurzija, pa da vide ta groblja", kaže Strahinjić i ističe da na Kajmakčalanu viđa i Amerikance.

U traganju za neobeleženim i zapuštenim humkama, Društvu Srpsko-makedonskog prijateljstva pomažu Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. i Planinarsko društvo Kopaonik.

Svi oni se nadaju da će, jednog dana, na red doći i ekshumacija, kako bi Solunci počivali na jednom mestu.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

prva linija

14.06.2014 20:53

Sve vijesti pratim zar bn tv toliko okupirana smjehom dodika a da ne objavi da nam vojislav seselj izlazi uskoro ako bog da mada to ne ide u prilog tomi i vucicu.

ODGOVORITE
Name

tt

14.06.2014 21:13

Stvarno sramota. Djeca uče koješta u školama, a za groblja svojih predaka ne znaju ni da postoje a kamo li gdje su! Sramota za pisce knjiga.

ODGOVORITE
Name

exsa

14.06.2014 21:57

Pa uhvatio se kriminal u drzavi i prosvjeti, povezali se sa turistickim agencijama pa maloljetnu djecu vodaju po inostranstvu iako je to zabranjeno. Ali to je isplativije i ima vise para nego da vode djecu po nasoj drzavi ili da ih uce necemu! Koga briga za Srbe bilo da su zivi ili mrtvi! Pa njima ni poklani Srbi nisu sveti! To je najveci sljam koji postoji!

ODGOVORITE
Name

licno_obavjestenje

14.06.2014 22:00

prva_linija TVBN je izvjestila ovde o mogucem izlasku Seselja iz pritvora do presude, samo mozda ne tebe licno. Sto se tice samog Seselja nije Srbiji nikada dobro donio pa nece ni sada. Demokratija mahanja pistoljem u Skupstini Srbije je nadam se proslost.

ODGOVORITE
Name

Nikola

14.06.2014 22:33

Za " prva linija" Prvo malo procitaj okolo i ne trci kao zdrijebe pred rudu!? Juce (13.6.2014 u 13:46) BN TV objavio vijest "SESELJ NA SLOBODI ZA KOJI DAN" Najvise komentara protiv Tome i Vucica. Malo se okrene oko sebe prije nego nesto kazes ili napises.

ODGOVORITE
Name

nidzo

15.06.2014 00:36

Za ovo su nam djedovi I preci zivote dali. I kad me pitaju da li bi u rat isao opet

ODGOVORITE