Незадовољни радом Координационог тијела

Савјет министара БиХ данас је изразио незадовољство радом Координационог тијела БиХ за заштиту и спашавање од природних или других несрећа у БиХ, те закључио да ово тијело не предузима  активности дефинисане Законом о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних или других несрећа у БиХ.

Босна и Херцеговина 10.06.2014 | 16:10
Незадовољни радом Координационог тијела

У саопштењу из Савјета министара БиХ наводи се да је данашња сједница била десета која је посвећена ситуацији насталој усљед мајских поплава у БиХ.

Министри су задужили предсједавајућег Координационог тијела за заштиту и спашавање од природних или других несрећа у БиХ Младена Ћавара да припреми и Савјету министара БиХ одмах достави извјештај о раду овог тијела, а од Кординационог тијела поново је затражена информација о броју жртава током поплава у мају.

Савјет министара БиХ је информисан да су до сада укупно 32 институције БиХ доставиле информације о мјерама предузетим током и након поплава у БиХ, док су оне које то нису учиниле задужена да то хитно
учине.

На сједници у Сарајеву је размотрено изјашњење министарстава о закључцима сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ од 28. маја поводом расправе о информацији предсједавајућег Савјета министара Вјекослава Беванде о посљедицама природне несреће у БиХ.

Изјашњења министарстава за људска права и избјеглице, цивилних послова, безбједности, одбране, финансија и трезора, те спољне трговине и економских односа, као и Дирекције за европске интеграције, Управе за
индиректно опорезивање и Канцеларије омбудсмана за заштиту потрошача биће достављена Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. Такође, биће достављени и записници са 10 сједница које је Савјет министара БиХ одржао током и након поплава у БиХ.

Затражено је од Министарства спољних послова, које до сада није доставило, да припреми и Савјету министара БиХ накнадно достави изјашњење о закључцима овог дома.

Савјет министара БиХ дао је подршку досадашњим активностима Министарства одбране на ангажовању Оружаних снага БиХ у пружању помоћи цивилним органима и становништву у одбрани од поплава, након
разматрања Извјештаја Министарства одбране о пружању помоћи цивилном становништву током и након поплава.

Савјет министара подржао је даље ангажовање Оружаних снага БиХ у складу са процјенама и прогнозама ангажовања за наредни период.

Према извјештају Министарства одбране БиХ, на пружању помоћи цивилном становништву од 15. маја ангажовано је више од 19.000 припадника Оружаних снага.

У периоду одбрана од поплава и елминисања њихових посљедица било је ангажовано 1.921 возило, 65 хеликоптера са 226 мисија, те 275 машина и 168 чамаца Оружаних снага БиХ.

У касарнама Оружаних снага БиХ за 20 дана обезбијеђен је смјештај за више од 5.500 лица и у извјештајном периоду Оружане снаге БиХ одговориле су на 115 захтјева за помоћ становништву.

Коментари / 0

Оставите коментар