Nezadovoljni radom Koordinacionog tijela

Savjet ministara BiH danas je izrazio nezadovoljstvo radom Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, te zaključio da ovo tijelo ne preduzima  aktivnosti definisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH.

Bosna i Hercegovina 10.06.2014 | 16:10
Nezadovoljni radom Koordinacionog tijela

U saopštenju iz Savjeta ministara BiH navodi se da je današnja sjednica bila deseta koja je posvećena situaciji nastaloj usljed majskih poplava u BiH.

Ministri su zadužili predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u BiH Mladena Ćavara da pripremi i Savjetu ministara BiH odmah dostavi izvještaj o radu ovog tijela, a od Kordinacionog tijela ponovo je zatražena informacija o broju žrtava tokom poplava u maju.

Savjet ministara BiH je informisan da su do sada ukupno 32 institucije BiH dostavile informacije o mjerama preduzetim tokom i nakon poplava u BiH, dok su one koje to nisu učinile zadužena da to hitno
učine.

Na sjednici u Sarajevu je razmotreno izjašnjenje ministarstava o zaključcima sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH od 28. maja povodom rasprave o informaciji predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslava Bevande o posljedicama prirodne nesreće u BiH.

Izjašnjenja ministarstava za ljudska prava i izbjeglice, civilnih poslova, bezbjednosti, odbrane, finansija i trezora, te spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kao i Direkcije za evropske integracije, Uprave za
indirektno oporezivanje i Kancelarije ombudsmana za zaštitu potrošača biće dostavljena Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Takođe, biće dostavljeni i zapisnici sa 10 sjednica koje je Savjet ministara BiH održao tokom i nakon poplava u BiH.

Zatraženo je od Ministarstva spoljnih poslova, koje do sada nije dostavilo, da pripremi i Savjetu ministara BiH naknadno dostavi izjašnjenje o zaključcima ovog doma.

Savjet ministara BiH dao je podršku dosadašnjim aktivnostima Ministarstva odbrane na angažovanju Oružanih snaga BiH u pružanju pomoći civilnim organima i stanovništvu u odbrani od poplava, nakon
razmatranja Izvještaja Ministarstva odbrane o pružanju pomoći civilnom stanovništvu tokom i nakon poplava.

Savjet ministara podržao je dalje angažovanje Oružanih snaga BiH u skladu sa procjenama i prognozama angažovanja za naredni period.

Prema izvještaju Ministarstva odbrane BiH, na pružanju pomoći civilnom stanovništvu od 15. maja angažovano je više od 19.000 pripadnika Oružanih snaga.

U periodu odbrana od poplava i elminisanja njihovih posljedica bilo je angažovano 1.921 vozilo, 65 helikoptera sa 226 misija, te 275 mašina i 168 čamaca Oružanih snaga BiH.

U kasarnama Oružanih snaga BiH za 20 dana obezbijeđen je smještaj za više od 5.500 lica i u izvještajnom periodu Oružane snage BiH odgovorile su na 115 zahtjeva za pomoć stanovništvu.

Komentari / 0

Ostavite komentar