Дачић: Гасовод од националног интереса

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је реализација гасовода "Јужни ток" од националног интереса за Србију и сматра да нико неће узети себи за право да угрози енергетску стабилност грађана у овом дијелу Европе.

Србија 09.06.2014 | 16:30
Дачић: Гасовод од националног интереса

Дачић је новинарима у Београду рекао да Влада Србије није донијела одлуку да обустави радове на дионици гасовода кроз Србију.

"Чекамо да видимо шта ће се даље десити. Што се Србије тиче, спремни смо за реализацију градње", изјавио је Дачић.

Он је нагласио да од Русије, па до крајњег циља "Јужног тока", само Србија није чланица ЕУ и да би о проблемима који су услиједили требало да се изјасне и неки други, као што су Италија, Аустрија, Мађарска, Бугарска, јер имају потписане споразуме са Русијом.

ЕУ је у прошлу сриједу затражила од Бугарске да обустави реализацију "Јужног тока", због усаглашавања билатералних владиних споразума за изградњу тог гасовода тока са нормама Трећег енергетског пакета.

Говорећи о протеклим изборима на самопроглашеном Косову, Дачић је нагласио да ће након њих бити омогућено брзо конституисање заједнице српских општина, што је предвиђено бриселским споразумом.

"Влада Србије је задовољна одлуком Срба на Косову да учествују на изборима и да сами изаберу своје легитимне органе, како неко не би, наводно у име Срба, давао легитимитет једностраним одлукама које су Албанци доносили у прошлости", рекао је Дачић.

Говорећи о украјинској кризи и односу Београда према њој, Дачић је нагласио да Украјина неће окретати леђа својим пријатељима у ЕУ али да Србија, са друге стране, мора да зна шта су њени приоритети.

"У овом тренутку Србија мора да води рачуна о томе да тражи баланс између приближавања ЕУ и односа према нашим традиционалним пријатељима", истакао је Дачић.

Поводом најава да ће Србију посјетити предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко, кога сматрају непожељном особом у ЕУ, Дачић је рекао да то није у надлежности Владе Србије, већ да је ријеч о
активностима предсједника Србије Томислава Николића.

Он је подсјетио да је Николић био у посјети Бјелорусији и да ће ово бити Лукашенкова узвратна посјета и да "она није уперена ни против кога".

"Реч је о билатералним односима између две земље. Тиме не желимо да нарушавамо заједничку спољну политику ЕУ, али, као што још једном говорим, у неким питањима Србија понекад има другачији став", закључио је Дачић.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xxл

09.06.2014 14:35

Морат ће се јасно и недосмислено одредити или Европска унија или Евроазија? Тешко нама Србима, увијек смо ми неки "језичак на ваги", и на нама се на крају "све сломи". Сваком криви, кад се "велики посвађају"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.06.2014 14:51

Ево управо Меркел не мозе висе да једе толико се насикиирала сто се неце градити Јузни ток, кога у ЕУ интересује је ли то од виталног интереса за Србију, њима није зато га неце ни градити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рањаш

09.06.2014 15:02

Ко тебе постави за министра

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

09.06.2014 17:40

Може слијепац видјети да је ЕУ пред колапсом без гаса. Све је то игра врмена и живаца. Жртва је Украјина због великог дуга, краденог гаса да завртање 99% слиједи. Баш ме занима хоће ли онда бити обустављен Јужни ток. Чека ЕУ да се изгради све осим Бугарске тада ће све допустити. Ако се гледа само интересно Евроазијска унија је перспектива.

ОДГОВОРИТЕ