Dačić: Gasovod od nacionalnog interesa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je realizacija gasovoda "Južni tok" od nacionalnog interesa za Srbiju i smatra da niko neće uzeti sebi za pravo da ugrozi energetsku stabilnost građana u ovom dijelu Evrope.

Srbija 09.06.2014 | 16:30
Dačić: Gasovod od nacionalnog interesa

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da Vlada Srbije nije donijela odluku da obustavi radove na dionici gasovoda kroz Srbiju.

"Čekamo da vidimo šta će se dalje desiti. Što se Srbije tiče, spremni smo za realizaciju gradnje", izjavio je Dačić.

On je naglasio da od Rusije, pa do krajnjeg cilja "Južnog toka", samo Srbija nije članica EU i da bi o problemima koji su uslijedili trebalo da se izjasne i neki drugi, kao što su Italija, Austrija, Mađarska, Bugarska, jer imaju potpisane sporazume sa Rusijom.

EU je u prošlu srijedu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju "Južnog toka", zbog usaglašavanja bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju tog gasovoda toka sa normama Trećeg energetskog paketa.

Govoreći o proteklim izborima na samoproglašenom Kosovu, Dačić je naglasio da će nakon njih biti omogućeno brzo konstituisanje zajednice srpskih opština, što je predviđeno briselskim sporazumom.

"Vlada Srbije je zadovoljna odlukom Srba na Kosovu da učestvuju na izborima i da sami izaberu svoje legitimne organe, kako neko ne bi, navodno u ime Srba, davao legitimitet jednostranim odlukama koje su Albanci donosili u prošlosti", rekao je Dačić.

Govoreći o ukrajinskoj krizi i odnosu Beograda prema njoj, Dačić je naglasio da Ukrajina neće okretati leđa svojim prijateljima u EU ali da Srbija, sa druge strane, mora da zna šta su njeni prioriteti.

"U ovom trenutku Srbija mora da vodi računa o tome da traži balans između približavanja EU i odnosa prema našim tradicionalnim prijateljima", istakao je Dačić.

Povodom najava da će Srbiju posjetiti predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koga smatraju nepoželjnom osobom u EU, Dačić je rekao da to nije u nadležnosti Vlade Srbije, već da je riječ o
aktivnostima predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

On je podsjetio da je Nikolić bio u posjeti Bjelorusiji i da će ovo biti Lukašenkova uzvratna posjeta i da "ona nije uperena ni protiv koga".

"Reč je o bilateralnim odnosima između dve zemlje. Time ne želimo da narušavamo zajedničku spoljnu politiku EU, ali, kao što još jednom govorim, u nekim pitanjima Srbija ponekad ima drugačiji stav", zaključio je Dačić.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xxl

09.06.2014 14:35

Morat će se jasno i nedosmisleno odrediti ili Evropska unija ili Evroazija? Teško nama Srbima, uvijek smo mi neki "jezičak na vagi", i na nama se na kraju "sve slomi". Svakom krivi, kad se "veliki posvađaju"?

ODGOVORITE
Name

Md

09.06.2014 14:51

Evo upravo Merkel ne moze vise da jede toliko se nasikiirala sto se nece graditi Juzni tok, koga u EU interesuje je li to od vitalnog interesa za Srbiju, njima nije zato ga nece ni graditi.

ODGOVORITE
Name

ranjaš

09.06.2014 15:02

Ko tebe postavi za ministra

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

09.06.2014 17:40

Može slijepac vidjeti da je EU pred kolapsom bez gasa. Sve je to igra vrmena i živaca. Žrtva je Ukrajina zbog velikog duga, kradenog gasa da zavrtanje 99% slijedi. Baš me zanima hoće li onda biti obustavljen Južni tok. Čeka EU da se izgradi sve osim Bugarske tada će sve dopustiti. Ako se gleda samo interesno Evroazijska unija je perspektiva.

ODGOVORITE