Инспектори у Србији крећу у лов на ГМО

Број парцела са генетски модификованом сојом у Србији је све мањи у последњих неколико година, каже начелник Фитосанитарне инспекције Небојша Милосављевић.

Србија 09.06.2014 | 10:19
Инспектори у Србији крећу у лов на ГМО

Милосављевић је најавио да редовна контрола ГМ усева на терену почиње данас, а у питању је пре свега ГМ соја, јер је успела да се рашири у претходном периоду, рекао је он за РТС.
Додао је да инспектори у свакој контроли "узимају џи-пи-ес координате и тако долазе до власника парцеле".

Истичући да је у Србији под сојом око 170.000 хектара, Милосављевић је објаснио да ће се инспектори концентрисати "на највећа производна подручја - јужнобачки, севернобачки, сремски и мачвански округ", али ће обићи и друга пољопривредна подручја.

"Ово је седма година откако је почела организована контрола" узгајања генетски модификованих организама, подсетио је он и истакао да "произвођачи полако схватају да то није дозвољено и да је кажњиво".

"Ако добијемо потврду лабораторије да је соја генетски модификована онда је уништавамо", рекао је Милосављевић и навео да закон дефинише да се надлежном суду подносе пријаве против власника парцела са ГМО и произвођач плаћа казне.

Он је додао да и "при откупу соје, постоји обавеза да се контролише генетска модификација" и ако се такве биљке открију оне се посебно складиште и уништавају.

Коментари / 0

Оставите коментар