Inspektori u Srbiji kreću u lov na GMO

Broj parcela sa genetski modifikovanom sojom u Srbiji je sve manji u poslednjih nekoliko godina, kaže načelnik Fitosanitarne inspekcije Nebojša Milosavljević.

Srbija 09.06.2014 | 10:19
Inspektori u Srbiji kreću u lov na GMO

Milosavljević je najavio da redovna kontrola GM useva na terenu počinje danas, a u pitanju je pre svega GM soja, jer je uspela da se raširi u prethodnom periodu, rekao je on za RTS.
Dodao je da inspektori u svakoj kontroli "uzimaju dži-pi-es koordinate i tako dolaze do vlasnika parcele".

Ističući da je u Srbiji pod sojom oko 170.000 hektara, Milosavljević je objasnio da će se inspektori koncentrisati "na najveća proizvodna područja - južnobački, severnobački, sremski i mačvanski okrug", ali će obići i druga poljoprivredna područja.

"Ovo je sedma godina otkako je počela organizovana kontrola" uzgajanja genetski modifikovanih organizama, podsetio je on i istakao da "proizvođači polako shvataju da to nije dozvoljeno i da je kažnjivo".

"Ako dobijemo potvrdu laboratorije da je soja genetski modifikovana onda je uništavamo", rekao je Milosavljević i naveo da zakon definiše da se nadležnom sudu podnose prijave protiv vlasnika parcela sa GMO i proizvođač plaća kazne.

On je dodao da i "pri otkupu soje, postoji obaveza da se kontroliše genetska modifikacija" i ako se takve biljke otkriju one se posebno skladište i uništavaju.

Komentari / 0

Ostavite komentar