30 година тетриса

Пре 30 година, док је тихо беснео хладни рат, руски програмер представио је мало чудо названо Тетрис које ће, на потпуно неочекивани начин, ујединити цео свет.

Информационе технологије 07.06.2014 | 11:43
30 година тетриса

1984 - Алексеј Пажитнов, програмер из СССР-а, креирао је тетрис на рачунару Елецтроница 60. Назив свом чеду дао је комбинујући речи „тетра“ (четири) и тенис, који је био његов омиљени спорт. Пајтинов је прво направио код који је поделио са својим пријатељима. Један од њих портовао је код на ИБМ ПЦ, и потом се тетрис проширио попут вируса. Ускоро су игру играли сви у совјетском блоку.

„Програм уопште није био компликован. Тада нисмо чак ни имали рекорде, нивое игре. Али ко год је почео да игра тетри, није могао да престане“, изјавио је касније Пажитнов.

1986 - Те године тетрис се први пут појавио у западним земљама. Пронашао је прво свој пут до Мађарске, где су програмери креирали верзије за Аппле ИИ и Цоммодоре 64. Потом га ја уочила британска софтверска компанија Андромеда.

Они су покушавали да ступе у контакт са Пажитновим, како би откупили права за ПЦ. Био је то почетак дуге битке и вишегодишњих преговора.У међувремену, под још увек неразјашњеним околностима, права на тетрис су се продавала на све стране, па је тако компанија Спецтрум Холобyте лансирала ИБМ ПЦ верзију 1987. године, да би потом стигле и много популарније верзије за Цоммодоре 64, Амига, Атари СТ и Аппле ИИ рачунаре.

Отприлике у исто време Нинтендо је понудио велику суму новца руским програмерима како би откупио права на тетрис.

1988 - Како би заштитили право на свој изум руски програмери на челу са Пажитновим стоврили су организацију Електроноргтецхница која је имала права на продају лиценце за израду тетриса. Али како је Пажитнов у то време радио за Совјетску академију наука, због тамношњих и тадашњих закона, није добио ни најмањи проценат од зараде.

1989 - Те године у продаји се нашла Гаме Боy верзија Тетриса, најпиопуларнија од свих. Продато је чак 35 милиона примерака!

1991 – Пајитнов се сели у САД, заједно са Британцем Хенком Роџерсом из компаније Андромеда, са којим је у међувремену постао близак пријатељ.1996 - Пајитинов и Роџерс оснивају компанију Тхе Тетрис Цомпанy, која је имала сва права на тетрис. Потом је и приватизована Електроноргтецхница постала њихово власништво. Био је то први пут да је Пајитинов могао да зарађује новац од свог изума.

“Алексеј Пажитнов је вероватно најпознатији аутор игара на свету, али је увек имао филозофски однос према према заради коју је остваривао, што је последица његовог доброг кућног васпитања. Након више од деценије изостављања из прича о лиценцирању тетриса, скромни Алексеј најзад добија оно што је заслужио“, изјавио је тада Роџерс.

Исте године Пажитнов је почео да ради за компанију Мицрософт, креирајући до 2005. године више видео игара.

2009 - Компанија Аппле повукла је игру Трис из својех Апп Стореа након жалби Тхе Тетрис Цомпанy. И дан данас Тхе Тетрис Цомпанy оштро брани своја права на тетрис, чија популарност и поред свих новотарија не јењава.

Коментари / 0

Оставите коментар