Парфем може да открије ваше године

Женско лице постаје привлачније ако је присутан пријатан мирис, наводе научници у новом истраживању и тврде како мириси могу да промене начин на који поимамо лепоту и начин на који гледамо једни друге.

Мода и љепота 02.06.2014 | 18:50
Парфем може да открије ваше године

Привлачност лица и пријатнији мириси интегришу се у једну заједничку емоционалну евалуацију. То ипак може указивати на заједничко место неуралне обраде у мозгу.

Парфеми и мирисни производи су се вековима користили као начин за побољшање целокупног изгледа, а претходне студије су показале како перцепција привлачности лица може бити под утицајем пријатних и непријатних мириса.

Међутим, све до сада није било познато утичу ли мириси на стварну визуалну перцепцију лица или на начин како су лица емоционално оцењена у мозгу. Студија се базирала на принципу оцењивања атрактивности, и укључује две различите перцептивне методе. Прва је изглед, односно процена лепоте која се везује за емоционални процес, док се за процену старости одговоран когнитиван, односно рационалан процес у мозгу. То упућује на закључак да мирисни и визуални знакови самостално утичу на оцену привлачности лица.

Визуални знакови старости, попут бора и пега на лицу, логично су повезани с перцепцијом старије особе, међутим мириси имају мешовити учинак. Па тако перцепција старости под снажним утицајем угодног мириса чини да старија лица изгледају старије, а млађе лица изгледају млађе. Тај учинак је ослабљен у присутности неугодних мириса па се у том случају млађим и старијим лицима одређује слична старост.

У истраживању која је објављено у часопису “Плос Оне” учествовало је 18 особа од чега су трећина биле жене, а учесници су замољени да оцене привлачност и старост осам женских лица на фотографијама. Током оцењивања фотографија у просторију су пуштани различити мириси– неугодан мирис рибљег уља те пријатан мирис руже. Испитаници су одређивали старост жена на фотографијама, привлачност и угодност испуштених мириса. Резултати су показали како угодни мириси јако утичу на оцењивање привлачности лица.

Коментари / 0

Оставите коментар