Parfem može da otkrije vaše godine

Žensko lice postaje privlačnije ako je prisutan prijatan miris, navode naučnici u novom istraživanju i tvrde kako mirisi mogu da promene način na koji poimamo lepotu i način na koji gledamo jedni druge.

Moda i ljepota 02.06.2014 | 18:50
Parfem može da otkrije vaše godine

Privlačnost lica i prijatniji mirisi integrišu se u jednu zajedničku emocionalnu evaluaciju. To ipak može ukazivati na zajedničko mesto neuralne obrade u mozgu.

Parfemi i mirisni proizvodi su se vekovima koristili kao način za poboljšanje celokupnog izgleda, a prethodne studije su pokazale kako percepcija privlačnosti lica može biti pod uticajem prijatnih i neprijatnih mirisa.

Međutim, sve do sada nije bilo poznato utiču li mirisi na stvarnu vizualnu percepciju lica ili na način kako su lica emocionalno ocenjena u mozgu. Studija se bazirala na principu ocenjivanja atraktivnosti, i uključuje dve različite perceptivne metode. Prva je izgled, odnosno procena lepote koja se vezuje za emocionalni proces, dok se za procenu starosti odgovoran kognitivan, odnosno racionalan proces u mozgu. To upućuje na zaključak da mirisni i vizualni znakovi samostalno utiču na ocenu privlačnosti lica.

Vizualni znakovi starosti, poput bora i pega na licu, logično su povezani s percepcijom starije osobe, međutim mirisi imaju mešoviti učinak. Pa tako percepcija starosti pod snažnim uticajem ugodnog mirisa čini da starija lica izgledaju starije, a mlađe lica izgledaju mlađe. Taj učinak je oslabljen u prisutnosti neugodnih mirisa pa se u tom slučaju mlađim i starijim licima određuje slična starost.

U istraživanju koja je objavljeno u časopisu “Plos One” učestvovalo je 18 osoba od čega su trećina bile žene, a učesnici su zamoljeni da ocene privlačnost i starost osam ženskih lica na fotografijama. Tokom ocenjivanja fotografija u prostoriju su puštani različiti mirisi– neugodan miris ribljeg ulja te prijatan miris ruže. Ispitanici su određivali starost žena na fotografijama, privlačnost i ugodnost ispuštenih mirisa. Rezultati su pokazali kako ugodni mirisi jako utiču na ocenjivanje privlačnosti lica.

Komentari / 0

Ostavite komentar