Љествица религиозних народа

Ако људе питате да ли верују да Бог постоји, готово сви ће одговорити са да. Али, ако питање преформулишете а оно остане ништа мање директно, добијате сасвим другачију слику о правом броју верника, како у нашој земљи, тако и у свету.

Србија 02.06.2014 | 07:01
Љествица религиозних народа

Недавно смо се бавили питањем верника које вере има највише на свету, а у целу причу смо укључили и позамашни број атеиста, нерелигиозних и агностика, због тога што сви заједно одступају од општег тренда припадништва једног конкретној вери.

Показало се да хришћана, у различитим варијацијама, ипак има највише, 2,1 милијарда, док су на другом месту муслимани који заостају за неких 500 милиона.

Високо треће место на листи, међутим, заузела је она група којом ћемо се накратко позабавити данас: они којима религија не игра никакву улогу у свакодневном животу, или животу на дуги рок.

У сврху писања овог текста користили смо се статистиком Галупа, која има најшире могуће питање које поставља на ову тему. Оно гласи: “да ли је религија битан део вашег свакодневног живота”. На самом врху листе, односно на самом дну, зависи како гледате, оних који су одговорили са “да” највише има у Бангладешу и Нигеру, где буквално нико од испитаних није одговорио са “не”.

Високо су и Индонезија и Шри Ланка са 99 одсто. Од других великих земаља поред Индонезије, ту је и Египат, где можете наћи 98 одсто људи којима је религија битан део сваког дана живота.

Што се тиче бројчаности, највише верника постоји у Индији, између 960 милиона и једне милијарде. Ту је иКина (иако је у питању мање од петине њене укупне популације).

Неке од најбогатијих и најнапреднијих земаља света, барем у оном материјалном погледу, најбоље су позициониране на другој страни ове листи, међу онима који су на постављено питање одговорили са “не”.

Чак 88 одсто Швеђана рекло је у анкети да им религија не игра никакву улогу у животу, а у стопу је прате Данска са 83 одсто, затим Кина са 82, Естонија и Норвешка са 78, Велика Британија са 76, Француска и Хонг Конг са 74, Чешка са 72, Јапан са 71, а потом следе Финска, Белгија, Аустралија, Нови Зеланд, Холандија, Куба, Луксембург, Уругвај, Мађарска, Немачка, Канада и Исланд.

Нерелигиозних Бугара има 58 одсто, а “православни” Руси имају благу предност у односу на своје најбоље пријатеље (причамо о анкети спроведеној у Руској Федерације пре неколико година а која се бавила питањем ко су највећи пријатељи Руса, где Срба нема ни у првих десет): 59 одсто.

Албанија је такође високо позиционирана на “неверничкој” листи, са 53 одсто људи који су нерелигиозни, или су атеисти, или агностици.

Што се тиче земаља бивше Југославије, нерелигиозних највише има у Словенији, 51 одсто, која је такође игром случаја и најразвијенија и најуређенија држава наше почивше домовине.

Одмах иза “дежеле” је Србија: у нашој земљи је на Галупово питање да ли је религија битан део нашег свакодневног живота са “не” одговорило изненађујућих45 одсто људи, што је невероватна бројка ако се има у виду да скоро сто одсто људи верује да бог (“или нешто”) постоји.

Код Црногорацатај проценат је закуцан на 38 одсто, исто колико и у Босни и Херцеговини.
У суседној Хрватској, на ово Галупово питање са “не” је одговорило врло ниских 29 одсто, али најмање их има у Македонији: 23 одсто.

Коментари / 0

Оставите коментар