Закерберг позван пред ирански суд

Један судија с југа Ирана наложио је оснивачу и извршном директору Фацебоока Марку Закербергу да се појави пред његовим судом како би одговорио на оптужбе неких Иранаца да апликације у власништву Фацебоока - Инстаграм и WхатсАпп - крше њихову приватност, саопштила је иранска агенција ИСНА.

Информационе технологије 28.05.2014 | 07:25
Закерберг позван пред ирански суд

Ова агенција је цитирала је и Рухолаха Момена Насаба, једног од шефова парамилитарне организације Басиџ, који тврди да је судија наложио и блокаду поменуте две апликације, преноси АП.

Један други ирански суд је прошле недеље наложио блокаду Инстаграма због кршења приватности. Корисници у Техерану су, међутим, данас у подне још увек имали приступ и Инстаграму и WхатсАппу.

У Ирану се уопште понекад дешава да се прогласи блокада неких сајтова и интернет апликација, а да они ипак остану оперативни. У овој земљи су, иначе, забрањени Фацебоок, Тwиттер и YоуТубе, али су неки високи руководиоци, као што је министар спољних послова Џавад Зариф, активни на Тwиттеру, док иранска омладина и технички потковани појединци користе посредничке (проxy) сервере или прибегавају другим средствима да би заобишли контролу.

Администрација умереног иранског председника Хасана Роханија се противи укидању сајтова и апликација пре него што буду креиране локалне алтернативе.

"Требало би да у сајбер свету видимо једну могућност. Зашто смо тако несигурни? Зашто не верујемо својој омладини?", изјавио је прошле недеље, према наводима званичне агенције ИРНА, председник Рохани, кога тврдокорни исламисти оптужују за неуспех у спречавању ширења онога што називају "декадентном западном културом".

Коментари / 0

Оставите коментар