Zakerberg pozvan pred iranski sud

Jedan sudija s juga Irana naložio je osnivaču i izvršnom direktoru Facebooka Marku Zakerbergu da se pojavi pred njegovim sudom kako bi odgovorio na optužbe nekih Iranaca da aplikacije u vlasništvu Facebooka - Instagram i WhatsApp - krše njihovu privatnost, saopštila je iranska agencija ISNA.

Informacione tehnologije 28.05.2014 | 07:25
Zakerberg pozvan pred iranski sud

Ova agencija je citirala je i Ruholaha Momena Nasaba, jednog od šefova paramilitarne organizacije Basidž, koji tvrdi da je sudija naložio i blokadu pomenute dve aplikacije, prenosi AP.

Jedan drugi iranski sud je prošle nedelje naložio blokadu Instagrama zbog kršenja privatnosti. Korisnici u Teheranu su, međutim, danas u podne još uvek imali pristup i Instagramu i WhatsAppu.

U Iranu se uopšte ponekad dešava da se proglasi blokada nekih sajtova i internet aplikacija, a da oni ipak ostanu operativni. U ovoj zemlji su, inače, zabranjeni Facebook, Twitter i YouTube, ali su neki visoki rukovodioci, kao što je ministar spoljnih poslova Džavad Zarif, aktivni na Twitteru, dok iranska omladina i tehnički potkovani pojedinci koriste posredničke (proxy) servere ili pribegavaju drugim sredstvima da bi zaobišli kontrolu.

Administracija umerenog iranskog predsednika Hasana Rohanija se protivi ukidanju sajtova i aplikacija pre nego što budu kreirane lokalne alternative.

"Trebalo bi da u sajber svetu vidimo jednu mogućnost. Zašto smo tako nesigurni? Zašto ne verujemo svojoj omladini?", izjavio je prošle nedelje, prema navodima zvanične agencije IRNA, predsednik Rohani, koga tvrdokorni islamisti optužuju za neuspeh u sprečavanju širenja onoga što nazivaju "dekadentnom zapadnom kulturom".

Komentari / 0

Ostavite komentar