Грчић: Мораћемо јако да “стегнемо“ буџет

До краја године мораћемо јако да „стегнемо“ буџет и доведемо га у оне оквире које смо и планирали, изјавио је јуче потпредсједник Владе Хрватске задужен за привреду, Бранко Грчић.

Регион 27.05.2014 | 10:12
Грчић: Мораћемо јако да “стегнемо“ буџет

Према јуче објављеном графикону који је за Јутарњи лист израдила Хрватска народна банка, у прва три мјесеца ове године расходи државног буџета порасли су 16 одсто, док су буџетски приходи у исто вријеме пали три одсто.

Коментаришући ту анализу централне банке Грчић је оцијенио да је она посљедица убрзане исплате субвенција.

То је, сматра он, одраз стања у прва три мјесеца ове године у којима је буџетски дефицит био преко двије милијарде куна (око 262.000.000 евра) у сваком од та три мјесеца, јер је држава убрзано исплаћивала прије свега субвенције пољопривреди, бродоградњи и другим секторима.

„Већ у априлу, према подацима Министарства финансија, дефицит је сведен на свега 200 милиона куна (око 262.000 евра). Према томе, у остатку године мораћемо јако да “стегнемо“ тај буџет и доведемо га у оне оквире које смо и планирали“, казао је Грчић.

Потпредсједник Владе је поновио и своје очекивање да ће и службена статистика крајем ове недјеље потврдити позитивно кретање БДП-а у првом тромјесечју ове године.

„Надам се да ће се та позитивна стопа заиста и догодити упркос увијек некаквим црним мислима и прогнозама и економских аналитичара и опозиције. Не знам коме је у интересу да се бавимо политиком “што горе, то боље“. Мислим да морамо сви на неки начин да допринесемо да се у држави рађа нова нада у опоравак привреде и да свако са своје стране, био он у власти или опозицији, томе максимално доприноси“, изјавио је Грчић.

Он је додао да двије године, колико траје мандат ове Владе, у макроекономским релацијама није дуг период.

„За озбиљан преокрет у привреди треба бар два мандата, дакле пет до осам година. Ми смо у двије године постигли одређени преокрет, смањивали смо јаз у расту БДП-а између Хрватске и Европе и сад смо ево на прагу тога да у првом кварталу забиљежимо позитивну стопу“, рекао је Грчић, пренио је портал Сеебиз.

 

Коментари / 0

Оставите коментар